24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMacron și Putin vor discuta duminică, într-un „ultim efort diplomatic posibil”

Macron și Putin vor discuta duminică, într-un „ultim efort diplomatic posibil”

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să vorbească duminică cu Vladimir Putin din Rusia într-un „ultim efort diplomatic posibil” de a evita invazia Ucrainei. De asemenea, președintele american Joe Biden va convoca o întâlnire cu echipa sa de securitate națională tot duminică, scrie France 24, citat de Hotnews.

După întâlnirea lui Macron din 7 februarie cu Putin la Moscova, conversația de duminică dintre cei doi lideri constituie „ultimul efort posibil și necesar pentru a evita un conflict major în Ucraina”, potrivit palatului prezidențial de la Élysée.

În weekend, civilii au fost evacuați din regiunile din linia frontului din ce în ce mai bombardate, unde Kievul a declarat sâmbătă că doi dintre soldații săi au murit într-un atac – primele victime în conflict. Presa locală scrie că sute de locuitori evacuați au petrecut toată noaptea în autobuze reci în regiunea Rostov din Federația Rusă, nu au fost primiți încă nicăieri.

„Toate indiciile arată că Rusia plănuiește un atac împotriva Ucrainei”

Kremlinul insistă că nu are planuri de incursiune armată. Însă, lansarea de rachete de sâmbătă nu ajută prea mult la detensionarea situației. „Toate indiciile arată faptul că Rusia plănuiește un atac împotriva Ucrainei”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Oficialii americani și UE cred că Moscova încearcă să inventeze un pretext pentru ofensiva sa. Aceasta difuzează informații false despre violența în enclavele controlate de rebeli din estul Ucrainei.

Sâmbătă, vorbind cu Macron, Zelenski a spus că nu va răspunde provocărilor Rusiei, potrivitPalatului Elysee. Dar în discursul său la Conferința de Securitate de la München, el a condamnat politica Moscovei. El a cerut un calendar clar și fezabil pentru ca Ucraina să se alăture NATO. Acest lucru, pentru Moscova echivalează cu trecerea liniei roșii” în privința securității.

Oficialii occidentali au avertizat cu sancțiuni uriașe în cazul în care Rusia atacă. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a spus că acest lucru nu va face decât ca NATO să-și întărească „flancul estic”.

Citește și: VIDEO Elicopter prăbușit în apă, la doar câțiva pași de oamenii care se bălăceau

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS