16.4 C
Craiova
sâmbătă, 3 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitatePapa Francisc spune că răspândirea de știri false legate de vaccinurile anti-Covid încalcă drepturile omului

Papa Francisc spune că răspândirea de știri false legate de vaccinurile anti-Covid încalcă drepturile omului

Papa Francisc a declarat vineri că răspândirea de știri false și dezinformări despre vaccinurile anti-Covid, inclusiv în presa catolică, reprezintă o încălcare a drepturilor omului, relatează Reuters.

Suveranul pontif în vârstă de 85 de ani a vorbit pentru a doua oară în mai puțin de o lună despre acest subiect.

Papa Francisc a condamnat dezinformările ideologice „nefondate” despre vaccinuri

În urmă cu 3 săptămâni el a condamnat dezinformările ideologice „nefondate” despre vaccinuri, exprimându-și sprijinul pentru campania națională de vaccinare anti-Covid din Italia și vorbind despre o „obligație morală”.

Papa Francisc a făcut noile declarații într-o un mesaj pentru membrii catholic catholicfactchecking.com, un consorțiu de site-uri web catolice care afirmă că obiectivul său este de a „clarifica știrile false și informațiile înșelătoare”.

„Să fii informat corespunzător, să fii ajutat să înțelegi situații pe baza datelor științifice și nu a știrilor false, este un drept al omului”, a declarat papa Francisc. „Mai presus de toate, informarea corectă trebuie să fie asigurată pentru cei care sunt mai puțin echipați, celor mai slabi și celor care sunt cei mai vulnerabili”, a adăugat el.

Suveranul pontif a deplâns „infodemia”, despre care a spus că reprezintă o distorsiune a realității pe baza fricii, știrilor falsificate sau inventate și „care se prezintă drept științifice”.

Persoanele care cred știri false ar trebui ajutate să accepte adevărurile științifice

El a subliniat că persoanele care cred știri false nu trebuie plasate în „ghetouri” ci că ar trebui ajutate să accepte adevărurile științifice.

„Știrile false trebuie combătute dar persoanele individuale trebuie mereu respectate fiindcă ele adesea le cred fără a fi pe deplin conștiente sau responsabile”, a mai spus papa Francisc.

Comentariile suveranului pontif vin după ce conturile mai multor canale de presă, bloguri și site-uri catolice au fost interzise pe unele platforme social media precum Facebook și Twitter din cauza răspândirii de informații false privind COVID-19.

Unele canale catolice conservatoare îi invită regulat să vorbească pe unii dintre cei mai duri critici ai papei Francisc, precum fostul arhiepiscop Carlo Maria Vigano care în 2020 l-a acuzat pe suveranul pontif de erezie.

Într-o scrisoare adresată urmăritorilor săi luna aceasta, Vigano a afirmat că virusul a fost produs într-un laborator ca parte a unui complot global „de a șterge toate urmele identității noastre de creștini”.

El a afirmat în același timp că, pe de-o parte, pandemia de COVID-19 nu există, dar și că ea este opera Satanei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS