17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța își sacrifică campionul energetic pentru a contracara creșterea prețurilor

Franța își sacrifică campionul energetic pentru a contracara creșterea prețurilor

Franța își sacrifică campionul energetic pentru a contracara creșterea prețurilor. Preţurile mari la energie lovesc economia europeană ca un tren de marfă iar Franţa tocmai şi-a aruncat cel mai mare producător de electricitate în faţa trenului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Guvernul de la Paris a ordonat joi companiei de utilităţi Electricite de France SA, la care statul francez este acţionar majoritar, să vândă rivalilor o cantitate mai mare de electricitate la un preţ fix. Această măsură a fost luată în ideea de a micşora facturile pentru consumatorii finali. EDF a avertizat că această mişcare va costa compania până la 8,4 miliarde de euro. În consecinţă, a abandonat estimările de profit pentru 2022.

Compania este controlată în proporţie de 80% de guvernul din Franța

Nu este o surpriză că într-o perioadă de criză Franţa se bazează pe EDF. Companie este controlată în proporţie de 80% de guvernul francez. De mai multe decenii, EDF este principalul furnizor de electricitate din Franţa. Parcul său de reactoare permite aprovizionarea gospodăriilor şi firmelor francez cu energie ieftină şi curată. De asemenea, permite să exporte electricitate în ţările vecine.

Însă povara suplimentară pusă pe umerii EDF vine într-un moment în care compania trece printr-o perioadă dificilă. EDF se confruntă cu probleme de mentenanţă costisitoare la centralele sale vechi. În paralel, mai trebui să investească semnificativ în noi reactoare care să ajute Franţa să îşi menţină aprovizionarea cu energie cu emisii reduse de carbon în următoarele decenii.

Guvernul francez a decis că „trebuie să îi protejeze pe consumatori şi acest lucru va fi făcut pe seama EDF”, susţine Xavier Regnard, analist la Bryan, Garnier & Co.

Citește și: Un bărbat s-a sinucis după ce a pierdut mulți bani la jocuri de noroc

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS