17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2021: Anul în care criptomonedele au cunoscut o creștere explozivă

2021: Anul în care criptomonedele au cunoscut o creștere explozivă

Anul acesta a fost unul de cartea recordurilor pentru criptomonede a căror capitalizare totală de piață a depășit pentru scurt timp în luna noiembrie pragul de 3 trilioane de dolari, o sumă mai mare decât PIB-urile Franței, Italiei, Canadei sau al Coreei de Sud în 2021, relatează CNBC.

Bitcoin și ether, prima și a doua cea mai mare criptomonedă din lume raportat la valoarea de piață, au atins prețuri record. Monedele digitale precum dogecoin au cunoscut o creștere explozivă.

Alte active digitale precum tokenurile nefungibile s-au vândut cu milioane de dolari alături de opere de artă clasice la marile case de licitații precum Sotheby’s și Christie’s.

Pe lângă NFT-uri care reprezintă active din jocuri video, meme-uri virale s-au vândut la rândul lor pentru sume spectaculoase.

Aplicațiile pe bază de blockchain, printre care și cele de finanțe descentralizate (DeFi) au atras interesul atât a investitorilor individuali cât și a celor instituționali, împingând de la spate dezvoltarea Web3 spate , o variantă descentralizată a internetului bazată pe aceeași tehnologie din spatele criptomonedelor și a NFT-urilor.

Toate aceste lucruri au scos domeniul crypto din zona de nișă a celor entuziasmați de blockchain și monede digitale, ducându-l în „mainstream” în anul acesta. Uite câteva din momentele definitorii ale crypto în 2021:

Bitcoin a depășit pragul de un trilion de dolari

Bitcoin
Bitcoin

Pe 19 februarie 2021 bitcoi a ajuns pentru prima dată  la o capitalizare de piață de un trilion de dolari.

Interesul față de NFT-uri a explodat după ce Beeple a vândut o operă pentru un preț record

Prețul de vânzare de 69,3 milioane de dolari pentru un NFT a spulberat toate recordurile la momentul respectiv. Vânzarea a atras un nivel de interes nemaiîntâlnit până atunci, inclusiv presa generalistă scriind amplu despre subiect.

Elon Musk a dus prețul dogecoin pe noi culmi

În luna mai, chiar înainte ca Elon Musk să găzduiască un episod al popularei emisiuni „Saturday Night Live”, prețul dogecoin a început să crească vertiginos. Pe 8 mai, ziua în care Musk avea să apară în emisiune, prețul dogecoin a atins un nivel record de 73 de cenți.

Însă prețul criptomonedei create în glumă în urmă cu 8 ani a scăzut cu 30% după ce Musk a spus  în timpul emisiunii că dogecoin este o „șmecherie” (hustle).

El Salvador a adoptat bitcoin ca monedă oficială

Țara din America Centrală este primul stat din lume care a adoptat o criptomonedă ca monedă oficială. Legea prevede că agenții comerciali își pot afișa prețurile și încasa plățile în bitcoin, taxele și impozitele pot fi achitate cu moneda digitală și schimburile cu aceasta nu vor fi taxate ca impozit pe venit.

Ethereum a anunțat o modificare majoră a modului de operare

În luna august a fost lansat un upgrade important pentru Ethereum, acesta incluzând o actualizare care schimbă modul în care sunt calculate comisioanele pentru tranzacții, totodată fiind redusă și oferta celei mai populare criptomonede după bitcoin.

În plus, dezvoltatorii ethereum au anunțat că fac planuri pentru o tranziție de la actualul mod de validare a tranzacțiilor care în prezent presupune rezolvarea unor calcule complexe. Acest model este puternic criticat din cauza impactului pe care îl are asupra mediului înconjurător, dat fiind consumului de energie de care are nevoie.

Turcia interzice plățile cu criptomonede şi criptoactive
Turcia interzice plățile cu criptomonede şi criptoactive

A fost lansat primul ETF cu expunere pe bitcoin

Compania ProShares și-a lansat ETF-ul (exchange traded fund) bitcoin bazat pe contracte futures pe bursa de la New York în luna octombrie sub tickerul „BITO”.

La fel ca orice ETF futures, cel pentru bitcoin vizează contracte care speculează pe preţul viitor al activului digital, mai degrabă decât pe preţul actual sau preţul „spot” al criptomonedei.

Lansarea fondului a fost creditată în mare parte pentru creșterea spectaculoasă pe care prețul bitcoin l-a înregistrat în cursul lui octombrie, de aproape 67.000 de dolari per monedă.

DAO au devenit mainstream

În luna noiembrie, DAO-urile (acronim pentru organizații autonome descentralizate) au atras atenția presei din întreaga lume după ce ConstitutionDAO a strâns prin crowdfunding peste 40 de milioane de dolari pentru a încerca să cumpere la o licitație o copie rară a Constituției Statelor Unite.

Exemplarul Constituției americane a fost vândut în cele din urmă pentru 43 de milioane de dolari.

DAO este în general o comunitate de internauți ce funcționează pe baza tehnologiei blockchain și folosește contracte smart care fac posibilă executarea de tranzacții fără terțe părți care să le valideze.

Nu toate au fost roz pentru domeniul crypto în 2021.

Trezoreria SUA restricţionează pieţele şi tranzacţiile cu criptomonede
Trezoreria SUA restricţionează pieţele şi tranzacţiile cu criptomonede

Probabil cea mai mare turbulență a fost provocată de faptul că Beijingul a interzis în luna iulie platformele locale de tranzacționare a criptomonedelor. O lună mai târziu autoritățile chineze au interzis și minarea criptomonedelor, motivând decizia prin consumului ridicat de energie pe care îl presupune criptominarea.

India, țara cu cei mai mulți deținători individuali de criptomonede, a anunțat la rândul său înspre sfârșitul lui noiembrie că vrea să interzică monedele digitale din cauză că acestea ar „strica tineretul”.

Proiectul redactat de guvernul premierului Narendra Modi și depus în parlament urmărește „să interzică toate criptomonedele private în India” însă permite „anumite excepții pentru promovarea tehnologiei folosite de criptomonede (n.r. blockchain) și a aplicațiilor sale”.

Anul acesta a fost înregistrată și ceea ce este considerată a fi cea mai mare fraudă crypto din istorie.

Doi frați din Africa de Sud au dispărut împreună cu bitcoini în valoare de 3,6 miliarde de dolari de pe platforma lor de investiții în criptomonede. Cazul a fost înaintat către Hawks, o unitate de elită a poliției sud-africane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS