14.2 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Mediului contestă una din deciziile CE de a trimite România în fața Curții de Justiție

Ministrul Mediului contestă una din deciziile CE de a trimite România în fața Curții de Justiție

Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că în prima situație este „ciudat” modul în care a acţionat Comisia, pentru că România a închis definitiv două dintre cele trei centrale de mare ardere pentru care a fost trimisă în judecată.

„Este vorba despre o trimitere în judecată pe un caz de infringement pe cele trei instalaţii de mare ardere – Centrala Govora şi cele două centrale de la Deva. Din cele trei instalaţii de ardere două sunt închise definitiv de România.

„Este ciudat modul în care s-a acţionat ieri, pentru că cele două centrale sunt închise definitiv“

Tocmai de aceea este ciudat modul în care s-a acţionat ieri, pentru că cele două centrale sunt închise definitiv. Oamenii au fost disponibilizaţi, s-au plătit salarii compensatorii.

Într-adevăr, în cazul Govora este o problemă specială, pentru că o mare parte din oraş este în continuare conectată la sistemul de încălzire centralizat. Zeci de mii de familii primesc, iarnă de iarnă, căldură din această centrală.

Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean în calitate de proprietar al acelei centrale nu a închis, neavând fonduri de modernizare în ultimii ani. Am avut o perioadă de tranziţie până în 2013, ce nu a fost respectată. Nu au fost făcute modernizările care trebuiau să fie puse în practică şi Comisia Europeană a decis trimiterea în judecată a României. În cele două cazuri de centrale închise definitiv nu sunt probleme. În al treilea caz vom încerca să explicăm Comisiei că acolo retehnologizarea trebuie făcute cu condiţia ca acele persoane să nu rămână fără căldură pe timpul iernii”, a declarat Tanczos, vineri, la Digi24, conform Agerpres.

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din două motive

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din două motive:

nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice.
Potrivit Executivului comunitar, în primul caz, România nu a asigurat funcţionarea a trei instalaţii industriale cu deţinerea unei autorizaţii valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau a reduce poluarea.

În al doilea caz, România nu şi-a adoptat primul program naţional de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici („Directiva PNE”).
Înainte de a trimite România în faţa Curţii pentru nerespectarea Directivei privind emisiile industriale, Comisia a adresat ţării noastre o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2018, o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în iulie 2019 şi un aviz motivat în iulie 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS