14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLira turcească îşi continuă deprecierea

Lira turcească îşi continuă deprecierea

Lira turcească s-a depreciat miercuri cu 3%, afectată de îngrijorările cu privire la explozia inflaţiei şi consecinţele asupra economiei, după o prăbuşire de 15% înregistrată marţi ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Tayyip Erdogan, care a salutat recentele decizii ale Băncii Centrale privind reducerea dobânzii de bază, transmite Reuters.

Miercuri în jurul orei 7:03 GMT, lira turcească s-a depreciat cu 3% până la valoarea de 13,15 lire pentru un dolar, după ce în cursul zilei de marţi a atins un minim istoric de 13,45 lire pentru un dolar.

Moneda turcească a atins minime istorice

Moneda turcească a atins minime istorice în 11 şedinţe consecutive de tranzacţionare, ceea ce duce la 43% pierderile cumulate înregistrate de la începutul anului şi până în prezent, din care un declin de 24% numai de la începutul săptămânii care a trecut.

Chiar dacă Erdogan laudă politica monetară a Băncii Turciei şi promite că va câştiga „războiul economic de independenţă”, majoritatea analiştilor cred că este nevoie de măsuri pentru a inversa actuala tendinţă de depreciere a lirei. Cu toate acestea, nu există semnale referitoare la o intervenţie pentru a pune capăt prăbuşirii. Banca centrală a Turciei a anunţat marţi că ar putea face acest lucru doar anumite condiţii de „volatilitate extremă”.

„La cursul de schimb de astăzi, inflaţia oficială ar putea depăşi 30% în următoarele luni. Iar având în vedere cât este în prezent dobânda la depozite, asta înseamnă o dobândă reală de minus 15%. Dacă nu se vor lua urgent măsuri, sistemul financiar nu va putea face faţă acestei situaţii”, a apreciat fostul economist şef al Băncii centrale a Turciei, Hakan Kara.

În ultimii ani, Erdogan a făcut presiuni insistente asupra băncii centrale să urmeze un ciclu agresiv de relaxare a politicii monetare care, în opinia preşedintelui Turciei, va stimula exporturile, investiţiile şi locurile de muncă, chiar dacă inflaţia se apropie de 20% iar deprecierea lirei se accelerează, ceea ce afectează economiile turcilor.

Începând din luna septembrie şi până în prezent, Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de bază cu un total de 400 puncte de bază, ceea ce face ca dobânzile reale să fie în teritoriul negativ, în timp ce practic toate celelalte bănci centrale au început, sau se pregătesc să înceapă, să majoreze dobânda în contextul creşterii inflaţiei. Mulţi economişti au calificat drept „imprudente” reducerile de dobândă în timp ce opoziţia a cerut organizarea de alegeri anticipate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS