9.4 C
Craiova
marți, 28 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitatePentru persoanele vaccinate, certificatul digital se validează după 10 zile de la schema completă

Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital se validează după 10 zile de la schema completă

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează că Certificatul digital se validează doar după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă.

Precizările vin după ce mai mulți oameni au întrebat de ce nu-și pot scoate certificatul verde imediat după ce s-au vaccinat. Unii dintre ei au fost indignați de această situație.

Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare, potrivit Digi24.

Certificatul poate fi descărcat de la: https://certificat-covid.gov.ro/login.

Persoanele care pot obține Certificatul Digital UE după vaccinare sunt:

– cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România

– cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă

– cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora.

Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS

Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

Verificarea certificatelor se poate realiza și pe telefoanele mobile cu sistem de operare IOS, prin funcționalitatea Web Check DCC.

„Sunt aceleași condiții de la implementarea certificatului în UE“

Precizările vin după ce mai multe persoane au întrebat de ce nu-și pot scoate certificatul verde imediat după ce s-au vaccinat. Unii dintre ei au fost indignați de această situație.

„Sunt aceleași condiții de la implementarea certificatului în UE. Situația epidemiologică din România impune aceste măsuri de siguranță pentru protejarea sănătății oamenilor”, se arată într-un răspuns pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare.

„Se poate genera și după prima doză, dar nu este valid. Trebuie să aveți schemă completă de vaccinare și să fi trecut 10 zile de la efectuarea acesteia”, potrivit sursei citate.

Poate fi prezentat pentru verificare și în format printat

Într-o altă precizare se arată că acest certificat poate fi prezentat pentru verificare și în format printat.

O altă întrebare a fost dacă după a treia doză de vaccin, certificatul de vaccinare deja descărcat și pus pe telefon se actualizează automat sau trebuie descărcat din nou. „Se poate genera un nou certificat după doza 3 de rapel (booster), dar nu este necesar. Este valabil certificatul generat după vaccinarea cu schemă completă.”, a fost răspunsul la această chestiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS