11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrobeta-Turnu Severin, prima reședință de județ care intră în carantină în valul patru

Drobeta-Turnu Severin, prima reședință de județ care intră în carantină în valul patru

Drobeta-Turnu Severin va intra, luni noapte, într-o carantină de două săptămâni, acesta fiind primul municipiu reședință de județe în care se ia o astfel de măsură în cadrul valului patru al pandemiei de Covid-19, scrie Hotnews.

Municipiul Drobeta-Turnu Severin, cu localitățile aparținătoare Schela Cladovei, Dudașu Schelei și Gura Văii, vor intra în carantină de luni, 11.10.2021, pentru două săptămâni, a anunțat prefectura.

Decizia carantinării municipiului s-a luat având în vedere situaţia epidemiologică de la nivelul unității administrativ teritoriale Drobeta-Turnu Severin, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 9,94 la 1000 de locuitori, iar riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creștere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid.

Ce măsuri presupune carantina din Drobeta-Turnu Severin:

  • Cursurile școlare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv a celor cu cerințe educaționale speciale, în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepția activităților de terapie pentru preșcolarii/elevii cu cerințe educaționale speciale. ℹTot în sistem online este permisă participarea tuturor studenților/cursanților din instituțiile de învățământ superior la activități didactice.
  • Pe toată durata carantinei este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away” (la pachet) şi/sau catering.
  • De asemenea, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.
  • Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.
  • Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
  • S-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

De ce a fost luată decizia de carantinare, potrivit primarului

Decizia va intra în vigoare în noaptea de luni spre marți, a precizat primarul din Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

”A fost o decizie dificilă, grea”, a spus edilul, precizând că spitalele nu numai că sunt pline, ci funcționează peste capacitatea lor.

”S-a considerat că era singura posibilitate să se întrerupă acest lanț al infectărilor”, a explicat Screciu decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți.

Primarul nu a vrut să speculeze pe tema unei eventuale prelungiri a carantinei, peste 14 zile, spunând că în următoarele două săptămâni zile ar trebui ca toți cetățenii să încerce să respecte măsurile luate.

Rata de vaccinare în Drobeta-Turnu Severin este de doar 30%, a mai afirmat edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS