10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că demisionează, după ce procurorii anticorupţie au declanșat o anchetă împotriva lui și a altor persoane. Sebastian Kurz este anchetat pentru dare de mită şi abuz de încredere, informează Digi24.

„Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul şi a asigura stabilitatea”, a declarat el în fața reporterilor.

Sebastian Kurz a mai anunțat în declarația de presă că îl propune pe ministrul de Externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, ca succesor al său.

El a explicat că se retrage pentru „stabilitatea” ţării și a respins totodată „acuzaţiile false”.

Kurz plănuiește să rămână lider al partidului conservator pe care îl conduce și va prelua șefia grupului său parlamentar.

Faptele anchetate ar fi avut loc între 2016 și 2018

Biroul Parchetului anticorupţie a anunţat că investighează şi alte nouă persoane, potrivit unui comunicat citat de Reuters, preluată de Agerpres.

„Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii” fac obiectul unei anchete pentru diverse infracţiuni de corupţie legate de acest dosar, a precizat Parchetul pentru afaceri economice şi corupţie (WKSTA) într-un comunicat.

Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.

În cursul dimineţii de miercuri a avut loc o serie de percheziţii, care au vizat printre altele sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanţe.

Potrivit DPA, anchetatorii au căutat e-mailuri datând încă din 2016, precum şi dispozitive de stocare a datelor, precum severe, telefoane mobile şi laptopuri. Cercul apropiat al colaboratorilor a fost afectat – precum un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg – existând suspiciunea că au folosit metode ilegale în drumul lor spre putere.

Între 2016 şi 2018, „resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanţa sondaje de opinie parţial manipulate care serveau unui interes politic exclusiv partizan”, estimează Parchetul.

În acea perioadă, Sebastian Kurz nu era încă cancelar, dar participa la guvernare. Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit „plăţi” în schimbul publicării acestor sondaje de opinie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS