17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTribunalul Bihor caută de două luni dosarul dispărut al lui Micula Jr

Tribunalul Bihor caută de două luni dosarul dispărut al lui Micula Jr

Tribunalul Bihor susține că a început o anchetă administrativă după ce a dispărut din arhivă un volum esențial al dosarului în care sunt judecați Victor Micula și mai mulți polițiști. După finalizarea acesteia, va stabili dacă va fi anunțată poliția despre acest incident, scrie presshub.ro.

Instanța a făcut o cronologie a evenimentului și a ajuns la concluzia că procesul trebuie să continue, după ce a fost atașată la dosar o copie oficială a volumului, motiv pentru avocații inculpaților au cerut un nou termen pentru a studia documentul, iar judecata în Cameră preliminară a fost amânată pentru 13 septembrie.

Tribunalul nu a anunţat autorităţile

Deși au trecut mai bine de două luni de la constatarea dispariției volumului, conducerea Tribunalului Bihor nu-și explică cum s-a întâmplat și continuă să caute în arhivă, fără să fi anunțat autoritățile.

„La data de 23.06.2021, în cauza care face obiectul dosarului nr. 3772/111/2020/a1, grefierul de ședință a adus la cunoștința președintelui completului PI6 faptul constatării lipsei volumului nr. 3 din dosarul de urmărire penală nr. 207/P/2018. Președintele completului a dispus căutarea dosarului lipsă, atât de către grefierul de ședință, cât și de către grefierul arhivar al Arhivei penale, fiind totodată verificat circuitul administrativ al întregului dosar.

Totodată, preşedintele completului de judecată a înștiințat verbal preşedintele instanței despre lipsa dosarului și demersurile întreprinse. Întrucât dosarul nu a fost găsit, la data de 06.08.2021, președintele de complet a înștiințat președintele instanței asupra acestui fapt, sesizând în mod formal necesitatea întreprinderii demersurilor în vederea parcurgerii procedurii prevăzute de dispozițiile art. 543 și următoarele din Codul procedură penală”, se arată în răspunsul instanței către presshub.ro.

Pe 9 august, președintele completului a emis o adresă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru a comunica, în măsura în care deține, copia dosarului în format electronic sau în format letric.

„Până la acest moment, întrucât etapa cercetărilor prealabile nu a fost finalizată, nu s-a luat nicio decizie în privința sesizării organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii vreunei infracțiuni în legătură cu dispariția acestui dosar”, se arată în răspunsul instanței.

La data dispariției volumului, Tribunalul Bihor era condus de judecătoarea Carmen Adriana Domocoș.

Au dispărut declaraţiile martorilor

Ebihoreanul.ro a arătat că a dispărut de la dosar volumul cu declaraţiile de martor în dosarul în care Victor Micula e judecat, împreună cu mai mulţi poliţişti, că ar fi accesat baza de date a MAI şi ar fi participat ilegal la o percheziţie, echipat ca un poliţist.

Victor Micula Jr a fost trimis în judecată în decembrie 2020 în dosarul în care procurorii Parchetului Tribunalului Bihor îl acuză că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne. În plus, el a participat la o percheziţie îmbrăcat cu cagulă și geacă de poliţist, în acelaşi dosar fiind trimişi în faţa instanţei şi patru subofiţeri de la Poliţia Oradea, conform ebihoreanul.ro.

El este acuzat de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, două fapte de acces ilegal la un sistem informatic şi uzurpare de calităţi oficiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS