8.9 C
Craiova
duminică, 25 septembrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateTraian Basescu, amendat pentru discriminare, în urma unor declaraţii făcute la adresa maghiarilor

Traian Basescu, amendat pentru discriminare, în urma unor declaraţii făcute la adresa maghiarilor

Fostul președinte Traian Băsescu a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei, pentru discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate, în urma unor declaraţii făcute la adresa comunităţii maghiare, după scandalul muncitorilor din Sri Lanka de la brutăria din Ditrău. Băsescu a spus atunci despre maghiari că ar fi „un popor complexat”.

Actualul europarlamentar Traian Băsescu spunea, în contextul scandalului muncitorilor din Sri Lanka de la brutăria din Ditrău, că maghiarii ar fi „un popor complexat, iar complexele îi fac să nu mai suporte pe altcineva lângă ei”.

Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) Târgu Mureş, Brassai Hunor, spune că a sesizat CNCD, considerând că declarațiile lui Traian Băsescu sunt anti-maghiare.

Brassai Hunor a declarat, luni, pentru Agerpres, că, la sesizarea sa, depusă în februarie 2020, Traian Băsescu a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu suma de 5.000 de lei.

  • „Acest caz ar trebui să fie un avertisment pentru toţi cei care consideră că ne pot insulta comunitatea.
  • Ca lideri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ca maghiari din Transilvania, ne asumăm responsabilitatea pentru comunitatea noastră şi vom fi vigilenţi cu privire la declaraţiile care pot instiga comunităţile.
  • Prin această decizie a CNCD dorim să transmitem şi un mesaj tuturor politicienilor că nu vom tolera atitudini anti-maghiare şi provocări (…) Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”, a declarat, pentru Agerpres, Brassai Hunor, care a mai precizat că a primit decizia CNCD în aceste zile.

Hotărârea CNCD poate fi atacată în instanţa de contencios administrativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS