22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTalibanii vor permite cetăţenilor străini şi afgani să plece şi după 31 august

Talibanii vor permite cetăţenilor străini şi afgani să plece şi după 31 august


Talibanii au anunţat că vor permite tuturor cetăţenilor străini şi celor afgani cu autorizaţie de călătorie într-o altă ţară să părăsească Afganistanul şi după 31 august.

Talibanii au anunţat că vor permite evacuări şi după 31 august pentru 90 de ţări printre care şi România.

„Am primit asigurări din partea talibanilor că tuturor cetăţenilor străini şi oricărui cetăţean afgan cu autorizaţie de călătorie li se va permite să să se prezinte la punctele de plecare şi să călătorească în afara ţării”, arată declaraţia comună emisă de 90 de ţări, potrivit Mediafax.

Potrivit documentului, actele de călătorie vor fi emise pentru afgani, care vor putea călători spre statele semnatare.
Declaraţia este semnată de 90 de state, printre care SUA, Franţa, Italia, Marea Britanie şi România, dar şi de secretarul general al NATO şi oficiali ai UE.


Reamintim că în urmă cu doar câteva zile, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea nu va prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare. Data de 31 august este un punct fără întoarcere, a spus Muhammad Suhail Shaheen. El a amintit că preşedintele Biden a spus că trupele vor pleca până atunci şi extinderea acestui termen înseamnă extinderea ocupaţiei Afganistanului. De asemenea, el a avertizat că vor exista consecinţe dacă acest lucru se schimbă.

Aproximativ 4.500 de trupe americane au temporar controlul asupra Aeroportului „Hamid Karzai” din capitala afgană, sprijinite de 900 de soldaţi britanici care se află acolo ca parte a eforturilor de a asigura zborurile de evacuare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS