-0.1 C
Craiova
joi, 9 decembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateLumea trebuie să acționeze imediat în ajutorul copiilor din Afganistan

Lumea trebuie să acționeze imediat în ajutorul copiilor din Afganistan

Organizaţia umanitară internațională World Vision avertizează că nenumărați copii vulnerabili din Afganistan vor plăti cu viața pe măsură ce vor fi înghițiți de conflict. Cu o viteză terifiantă, teritorii după teritorii cad sub controlul altor forțe, școlile sunt închise, alimentele dispar, iar numărul celor forțați să se refugieze crește. Copiii și familiile lor se ascund sau fug, în vreme ce li se refuză accesul la drepturi fundamentale.

Cifrele sunt șocante. Aproape jumătate din populație – 18,4 milioane de persoane (din care 8,2 milioane de copii) – au avut nevoie de asistență umanitară și de protecție în 2021, iar numărul lor este în creștere.

Peste 30% din populația afgană (respectiv 12,2 milioane de persoane) se confruntă cu o criză alimentară acută. Se preconizează că strămutările forțate vor accelera, afectând 500.000 de persoane care vor părăsi diferite provincii în căutare de adăpost până la sfârșitul acestui an. Pandemia continuă să se agraveze, iar măsurile de prevenție lipsesc. Într-o țară cu o populație de aproape 40 de milioane de persoane, până în prezent au fost raportate doar 139.051 de cazuri de COVID-19 și 6.098 decese din februarie 2020.

„Teama și vulnerabilitățile de tip extrem au ajuns la cote-record, iar copiii sunt expuși unui risc crescut de violență, abuz și exploatare. Familiile care se luptă deja să supraviețuiască sărăciei provocate de acest conflict, unei secete devastatoare și efectelor pandemiei de COVID-19 recurg acum la cele mai disperate măsuri de protejare a copiilor, inclusiv căsătoriile juvenile. Istoria a demonstrat că rezistența și tăria poporului afgan sunt extraordinare. Dar și acestea au limite. Acum, afganii sunt în situația cea mai vulnerabilă și nu îi putem abandona” spune Asuntha Charles, director World Vision Afganistan.

Toate părțile implicate în conflict să pună copiii vulnerabili pe primul loc

World Vision solicită ca toate părțile implicate în conflict să pună copiii vulnerabili pe primul loc. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat, iar viața copiilor afgani, a familiilor lor și a comunităților trebuie să fie prioritară. Comunitatea internațională trebuie să își mențină prezența pe teren pentru a preveni o catastrofă umanitară fără precedent. Este nevoie de angajamente suplimentare pentru un sprijin financiar crescut și susținut, pentru implicarea la nivel diplomatic, asumarea responsabilității la nivel internațional față de găsirea de soluții durabile și protejarea drepturilor copilului.

„Copiii reprezintă resursa cea mai prețioasă pentru orice soluție durabilă, pe termen lung, la crize multiple. În apărarea copiilor, toate părțile trebuie să pună pe primul loc nevoile umanitare și să pună capăt acestui conflict. Împreună cu cei peste 300 de angajați ai noștri din Afganistan, World Vision va rămâne și își va face datoria”, a spus Asuntha Charles.

În ultimii 20 de ani, printr-o serie de proiecte umanitare holistice și integrate care promovează schimbarea și contribuie la bunăstarea oamenilor, World Vision s-a pus în slujba copiilor, a familiilor și a comunităților din Afganistan. În fiecare an, peste 488.600 de copii și adulți beneficiază de programele World Vision Afganistan, care activează în prezent în patru provincii și orașe din țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:06:31

(VIDEO) Icoană semnată de părintele Arsenie Boca, vândută cu...

O icoană semnată de părintele Arsenie Boca a fost...

ȘTIRI GdS