16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Afganistanului ar fi fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani

Preşedintele Afganistanului ar fi fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani

Ambasada Rusiei la Kabul a afirmat luni că preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, dar chiar şi aşa ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani, scrie Agerpres.

Ghani, despre care nu ştie în prezent unde se află, a anunţat că a părăsit Afganistanul duminică, în contextul în care talibanii intrau în Kabul aproape fără a li se opune rezistenţă. El a afirmat că a dorit să evite vărsarea de sânge.

Rusia a anunţat că va menţine o prezenţă diplomatică la Kabul şi că speră să dezvolte relaţii cu talibanii, chiar dacă susţine că nu se grăbeşte să-i recunoască drept conducători ai ţării şi că le va observa îndeaproape comportamentul.

„În ceea ce priveşte prăbuşirea fostului regim, acesta este caracterizat în mod elocvent de modul în care Ghani a fugit din Afganistan”, a declarat Nikita Işcenko, purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Kabul, citat de agenţia rusă RIA.

„Patru maşini erau pline cu bani, aşa că au încercat să pună o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput cu toţii. O parte din bani au fost lăsaţi pe pistă”, a spus el, potrivit sursei citate.

Işcenko a confirmat ulterior pentru Reuters aceste afirmaţii. El a citat „martori” drept sursă a informaţiilor. Reuters notează că nu a putut verifica independent autenticitatea informaţiilor furnizate de diplomatul rus.

Reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a declarat anterior că nu se ştie câţi bani a lăsat în urmă guvernul care a fugit din ţară.

„Sper că guvernul care a fugit nu a luat toţi banii din bugetul de stat. Dacă ceva a rămas va fi fundaţia viitorului buget”, a declarat Kabulov pentru postul de radio Eho Moskvî.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS