8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe ONG-uri cer preluarea dosarului ”10 august” de către procurorii militari

Mai multe ONG-uri cer preluarea dosarului ”10 august” de către procurorii militari

Societatea Civilă, prin Comunitatea Declic, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Asociația Evoluție în Instituție, Funky Citizens, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție, #REZISTENȚA, Reset Iași, Umbrela Anticorupție Cluj, Rezistența Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma Inițiativa România, Asociația România Vie, cere procurorului general să delege o echipa de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August.

De asemenea, societatea civilă solicită procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei și actele de urmărire penală efectuate în dosar.

„Au trecut 3 ani și vinovații sunt încă în funcții, cât să mai așteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniți sau gazați pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susținem că vrem justiție independentă, haideți să vedem și acțiuni concrete, pași clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reușit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obținem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT“, a spus Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august

Organizațiile semnatare reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă și o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluției, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Militară.

Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secția Militară a PICCJ trebuie să facă pași în anchetă și să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta și să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluției și Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode și chiar și fără percheziții informatice ale telefoanelor șefilor din Jandarmerie.

Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

Mai multe asociații civice vor ajunge în această seară în Piața Victoriei, locul unde acum 3 ani protestul celor care au denunțat abuzurile PSD a fost reprimat violent de Jandarmerie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS