14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța: Certificatul verde a fost extins în locurile publice

Franța: Certificatul verde a fost extins în locurile publice

În Franţa, Consiliul Constituţional a validat joi seară legea care prevede extinderea acestui certificat digital COVID, precum şi vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Cei care nu îl au riscă amenzi de mii de euro.

Din 9 august, francezii vor trebui să învețe să-și prezinte în mod regulat permisul sanitar, pentru activitățile de zi cu zi. Certificatul digital care atestă vaccinarea anti-COVID, trecerea prin boală sau un test negativ recent, era deja folosit în Hexagon pentru accesul în spaţii de recreere şi de cultură.

De luni, certificatul verde va fi necesar în cafenele şi restaurante, inclusiv pe terase. Transportul nu va face excepție de la regulă, dar certificatul digital COVID va fi cerut numai pentru călătoriile pe distanţe lungi, cu trenul sau pe cursele interne cu avionul.

Documentul va fi, de asemenea necesar pentru vizitatorii unităţilor medicale. Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani sunt exceptaţi până pe 30 septembrie de la toate aceste măsuri.


Judecătorii francezi nu au aprobat dispoziţiile care prevăd izolarea obligatorie pentru 10 zile a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 şi nici încetarea unui contract de muncă de către angajator dacă persoana în cauză nu deţine un permis sanitar.

Emmanuel Macron, preşedintele francez: „Dacă nu am fi introdus permisul sanitar, am fi obligaţi să închidem din nou ţara, iar consecinţele ar fi suportate de noi toţi. Cu permisul sanitar, constrângerea este doar pentru cei care nu s-au vaccinat încă, dar le cerem să se testeze pentru a-i proteja pe ceilalţi.”

În Franţa, peste jumătate din populaţie s-a vaccinat anti-COVID. Personalul medical din Hexagon are termen limită până pe 15 septembrie să facă acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS