12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAndrei Baciu: Au fost generate peste 1,3 milioane de certificate digitale europene

Andrei Baciu: Au fost generate peste 1,3 milioane de certificate digitale europene

-

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV, a declarat marţi că până în prezent, în România, au fost generate 1.333.398 de certificate digitale europene. 82% dintre acestea sunt certificate COVID care atestă vaccinarea.

„Certificatul digital european a fost lansat la sfârşitul lunii iunie. Până în momentul de faţă au fost generate 1.333.398 de certificate. 82% dintre acestea sunt certificate COVID care atestă vaccinarea „, a precizat Andrei Baciu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a menţionat situaţia la zi privind procesul de vaccinare în cadrul operatorilor privaţi.

„Avem, până în momentul de faţă, 587 de companii care au demarat această activitate în 38 de judeţe. Nu în toate judeţele din România, dintre care 92 de operatori din domeniul HORECA în 21 de judeţe. Această activitate a fost desfăşurată cu ajutorul a 213 echipe mobile. Astfel s-au vaccinat astfel 67.106 persoane, dintre care 3.455 din domeniul HORECA. Braşov, Alba şi Bihor – în top, ca şi în săptămânile trecute şi la numărul de operatori economici, cât şi la numărul de persoane vaccinate”, a mai declarat Baciu.

Cum va susține certificatul libertatea de mișcare?

Certificatul digital al UE privind COVID va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va permite ca unele restricții aflate în vigoare în prezent să fie ridicate în mod coordonat.

În timpul călătoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație: statele membre ar trebui să se abțină să îi impună restricții suplimentare de călătorie, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice. 

Într-un astfel de caz, de exemplu ca reacție la noi variante ale virusului care suscită îngrijorare, statul membru respectiv ar trebui să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Citește și: Încă un deces cauzat de varianta Delta în România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șapte percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia

DNA efectuează joi șapte percheziții la Complexul Energetic Oltenia...

ȘTIRI GdS