10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlorin Cîţu: România nu a cumpărat 120 de milioane de vaccinuri împotriva COVID

Florin Cîţu: România nu a cumpărat 120 de milioane de vaccinuri împotriva COVID

Premierul Florin Cîţu a afirmat că ţara noastră nu a cumpărat 120 de milioane de vaccinuri împotriva COVID-19, ele fiind o comandă pentru mai mulţi ani, în baza unei strategii asumate la nivelul UE care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor, transmite News.ro.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă şi ştiţi foarte bine că strategia de a cumpăra vaccinul este o strategie asumată la nivelul întregii Uniuni Europene. România primeşte pro-rata. Toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană luând în calcul şi acest sistem de revânzare a vaccinului sau donaţie pentru alte ţări, deci este o strategie făcută de la început de către Comisia Europeană. Dacă nu participam la această strategie, probabil nu am fi avut vaccinul la fel de repede. Nu le-am cumpărat.

Aceste doze sunt comandate, sunt pentru mai mulţi ani. De la început s-a ştiut clar că poate pandemia nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor. Vom vedea care e factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut.

Preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci nu există un cost fix de la început. Prima oară se face comanda şi apoi avem şi factura”, a declarat Florin Cîţu, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 milioane de doze de vaccin şi cât vor costa ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS