21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria trece în 2024 la euro

Bulgaria trece în 2024 la euro

Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, va trece la euro în 2024. Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomitent, moneda națională urmând să fie retrasă treptat din circulație. România, pe de altă parte, nu are o țintă stabilită privind intrarea în clubul statelor care folosesc moneda europeană.

Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în anticamera euro inca din iulie anul trecut, iar acum a anunțat că va adopta moneda europeană peste doi ani si jumătate.

Aderarea la zona euro urmează să înceapă la 1 ianuarie 2024

Nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aderarea la zona euro urmând să înceapă – cel mai probabil – la 1 ianuarie 2024. Astfel, moneda naţională şi euro vor circula concomitent timp de o lună, leva urmand a fi retrasă din circulatie la începutul lunii februarie 2024.

Bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro.

19 state membre ale Uniunii Europene folosesc euro

19 state membre ale Uniunii Europene folosesc euro. Lituania este țara care s-a alăturat cel mai recent clubului Zonei euro, la 1 ianuarie 2015.

Grecia este însă țara despre care s-a spus în repetate rânduri că intrarea în Zona euro ar fi fost o greșeală. Elenii au dat drahma pe euro de la 1 ianuarie 2001.

Când s-ar putea alătura și România zonei euro încă nu se știe

Când s-ar putea alătura și România zonei euro încă nu se știe. De-a lungul timpului, autoritățile au anunțat două date pentru trecerea la euro: 2019 și apoi 2024.

Acum, autoritățile spun că țară noastră trebuie mai întâi să își restabilească să-și echilibrul macroeconomic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro.

România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro

Oricum, România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro, potrivit Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană. De exemplu, deficitul bugetar depășește pragul de 3% din PIB și ar putea coborî sub acest prag abia în 2024.

Premierul Florin Cîțu declarase, însă, la începutul anului, că țară noastră s-ar putea alătură zonei euro în 2027-2028.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS