24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVeneţia şi Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol

Veneţia şi Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol

Veneţia şi Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol, în timp ce portul comercial din Liverpool (Liverpool Maritime Mercantile City) ar putea pierde listarea în Patrimoniului Mondial, din cauza dezvoltării sale prea rapide, potrivit UNESCO, informează AFP.

Aceste recomandări ale organelor consultative ale UNESCO au fost făcute publice înainte de reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial, care va decide dacă să le urmeze sau nu, la Fuzhou, în China, în perioada 16-31 iulie, potrivit Agerpres.

La Veneţia, impactul activităţilor de turism de masă figurează printre criterii

La Veneţia, impactul activităţilor de turism de masă figurează printre criteriile care au determinat UNESCO să solicite plasarea Oraşului Dogilor pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol.

La Budapesta, malurile Dunării şi cartierul castelului Buda sunt în special vizate

La Budapesta, malurile Dunării şi cartierul castelului Buda sunt în special vizate. În cauză: demolările „inoportune” şi reconstrucţiile la scară largă, în special de clădiri înalte care denaturează aceste locuri istorice.

Marea Barieră de Corali este ameninţată cu aceeaşi soartă din cauza degradării sale cauzate de schimbările climatice.

În ceea ce priveşte portul comercial din Liverpool, decizia UNESCO ar putea fi şi mai dură

În ceea ce priveşte portul comercial din Liverpool, decizia UNESCO ar putea fi şi mai dură, deoarece implică eliminarea completă a sitului de pe lista Patrimoniului Mondial.

Marele proiect de dezvoltare al docurilor din oraşul Beatles-ilor, numit „Liverpool Waters”, ar avea un impact profund negativ, în special pentru clădirile istorice, potrivit UNESCO.

În pofida avertismentelor repetate din partea UNESCO, dezvoltarea acestui proiect nu a fost încetinită.

Primarul din Liverpool, Steve Rotheram, a regretat această recomandare a UNESCO.

„Patrimoniul nostru este o parte vitală a revitalizării oraşului”

„Este profund dezamăgitor. Suntem mândri de istoria noastră, dar patrimoniul nostru este o parte vitală a revitalizării oraşului”, a declarat el într-un comunicat postat pe social media.

„Solicit (UNESCO) să accepte invitaţia noastră de a veni să viziteze oraşul, mai degrabă decât să ia decizia în jurul unei mese de cealaltă parte a planetei”, a adăugat el.

Un alt sit ameninţat cu aceeaşi sancţiune este Rezervaţia Naturală Selous din Tanzania, ca urmare a braconajului masiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS