8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană contestă carantina impusă în Irlanda călătorilor din cinci ţări ale UE

Comisia Europeană contestă carantina impusă în Irlanda călătorilor din cinci ţări ale UE

Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare autorităţilor irlandeze prin care contestă măsura de carantină obligatorie la hotel impusă călătorilor din anumite ţări, între care cinci membre ale UE, a anunţat vineri un purtător de cuvânt, citat de France Presse.

Această măsură, aplicată călătorilor ce vin din Austria, Belgia, Franţa, Italia şi Luxemburg, suscită „îngrijorările” Comisiei în ceea ce priveşte „principiile generale ale dreptului european de proporţionalitate şi nediscriminare”, a declarat acest purtător de cuvânt, Christian Wigand, în timpul briefing-ului de presă cotidian.

În total 71 de ţări considerate cu risc sunt vizate de această carantină la hotel de minimum 10 zile destinată luptei împotriva importului de noi variante ale coronavirusului, potrivit guvernului irlandez.

După contactele din ultimele zile cu autorităţile irlandeze, executivul european i-a trimis o scrisoare „cerând clarificări cu privire la criteriile utilizate pentru a stabili ţările” vizate de această carantină obligatorie.

„Comisia consideră că obiectivul urmărit de Irlanda (…) poate fi atins cu măsuri mai puţin restrictive”, se adaugă în scrisoare, notând de asemenea că ar trebui făcute excepţii pentru călătoriile esenţiale, în conformitate cu o recomandare a Consiliului UE asupra căreia statele membre s-au pus de acord.

Autorităţile irlandeze au la dispoziţie zece zile pentru a răspunde la această scrisoare, a precizat executivul european.

Comisia Europeană a trimis deja scrisori de acest tip mai multor ţări din UE, ale căror măsuri de restricţionare a circulaţiei legate de COVID-19 le consideră disproporţionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS