18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoldații români din Afganistan, retrași până în septembrie

Soldații români din Afganistan, retrași până în septembrie

Coaliția NATO din Afganistan va părăsi țara în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până la 11 septembrie, a anunțat marți secretarul de stat american Antony Blinken, informează Agerpres.

În jur de 7.000 de soldaţi ai coaliției, în principal din țări NATO, dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia, se află în prezent în Afganistan, acestea depășindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldați americani rămași în țară.

România are în prezent 619 militari în Afganistan, potrivit site-ului NATO.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți la Bruxelles că este timpul ca aliații NATO care au mers împreună în Afganistan să se retragă împreună.

„Sunt aici să lucrez îndeaproape cu aliații noștri, cu secretarul general (al NATO) pe baza principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, ne adaptăm împreună și ieșim împreună”, a declarat Blinken la sediul NATO.

„Vom lucra foarte îndeaproape în următoarele luni în vederea unei retrageri sigure, deliberate și coordonate a forțelor noastre din Afganistan”, a mai afirmat Blinken, stând alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Miniștrii de externe și de apărare ai NATO vor discuta planurile într-o videoconferință programată pentru după-amiaza zilei de miercuri.

Un înalt diplomat al NATO a declarat pentru Reuters că nu este așteptat ca vreuna dintre țările membre ale alianței să se opună intenției președintelui american Joe Biden de a retrage trupele din această țară până pe 11 septembrie, dată care comemorează atacul terorist asupra Americii din 2001 care a dus la invadarea Afganistanului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS