0.6 C
Craiova
marți, 31 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateȘeful Gărzii de Mediu: Sobele și centralele produc poluarea ce nu poate fi combătută

Șeful Gărzii de Mediu: Sobele și centralele produc poluarea ce nu poate fi combătută

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra poluării cauzate de sărăcie – încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau din alte orașe neracordate la infrastructura de gaze.

„Tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene”, spune Berceanu.

Concluziile șefului Gărzii de Mediu:

  1. „Pe timpul nopții nu mai vorbim de trafic. Pur și simplu e vorba de sistemul individual de încălzire. Azi nu mai dăm vină pe arderile ilegale de cabluri și cauciucuri pentru că nu au existat nici arderile și nici vântul care să transporte norii de fum. Aerul e neplăcut pe aceste străzi de case în zonele urbane și limitrofe orașului, miroase a lucruri arse și uneori a lemne, ca odinioară pe ulița din satul bunicilor. Situația e tipică pentru mai toate orașele din România, fie că vorbim de Craiova, Brașov, Iași, Constanța sau Bucureșți.
  2. Poluarea aerului este dată de încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze, pe de-o parte și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau alte orașe, neracordate la infrastructură de gaze.
  3. Acest tip de poluare nu o poate combate nici Garda de Mediu, nici Poliția sau Jandarmeria.
  4. E poluarea cauzată de sărăcie, de lipsa de infrastructură critică, de lipsa proiectelor care să ne aducă în secolul XXI.

Garda de mediu să fie dotată cu drone

În anul 2021 e foarte probabil ca Garda de Mediu să fie dotată de către Ministerul Mediului cu drone cu cei mai performanți senzori care să ne arate exact ce iese pe coșul fiecărei sobe pe timpul nopții, compoziția chimică a gazelor, concentrația particulelor și temperatura.

Și întreb, atunci când voi aplica amenda domnului Ionescu din Voluntari, Chitila, Giuleșți Sârbi, Colentina, Rahova, Ferentari, Chiajna și mă va întreba ce alternativă îmi oferiți în locul sobei cu lemne, ce îi voi răspunde?

Știu, nu e treaba mea de comisar general să-mi pun aceste întrebări firești, cum nu a fost treaba nici executanților din urma mea! Totuși, tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europeneCe este de făcut? Care e opinia ta, domnule Ionescu cu încălzirea casei cu sobă, în Bucureșți și prea puțini bani să-ti cumperi lemne sau centrală electrică?”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS