16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNorvegia investighează alte două decese înregistrate după vaccinarea cu AstraZeneca

Norvegia investighează alte două decese înregistrate după vaccinarea cu AstraZeneca

Autorităţile norvegiene au informat luni că anchetează moartea a două persoane după inocularea cu vaccinul anticoronavirus produs de AstraZeneca şi care au prezentat un tablou clinic neobişnuit de tromboembolism, transmite EFE.

Patru persoane au murit până acum în Norvegia în ultimele două săptămâni, cu un tablou clinic care include o cantitate scăzută de plachete, coagulare a vaselor sangvine şi hemoragii, similar celui detectat în mai multe ţări.

Alţi doi pacienţi continuă să fie internaţi în Spitalul Universitar din Oslo (OAS) cu simptome similare, au semnalat autorităţile, care au confirmat informaţia potrivit căreia mai mulţi dintre cei decedaţi aveau sub 50 de ani şi făceau parte din personalul medical.

„Agenţia Medicamentului nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul”, a transmis instituţia într-un comunicat, care subliniază că aceste simptome nu au fost înregistrate la pacienţi care au primit alte vaccinuri anticoronavirus folosite în Norvegia, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Atât această agenţie, cât şi Institutul de Sănătate Publică şi OAS colaborează în anchetarea acestor cazuri în Norvegia, care – împreună cu Danemarca şi Suedia – menţine suspendarea vaccinării cu AstraZeneca decisă în urmă cu mai bine de o săptămână până la o decizie finală, ce va fi anunţată în următoarele zile.

Alte ţări europene precum Italia, Spania sau Germania au reluat sau intenţionează să reia vaccinarea cu AstraZeneca după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat asigurări joi că nu există dovezi ale unei legături directe între cazuri, cu toate că nici nu a exclus total o astfel de legătură.

Unitatea de medici ai OAS care anchetează cazurile semnalate a notificat încă de acum patru zile că reacţia imunologică la vaccinul AstraZeneca este cea care a provocat trombozele pe care le-au suferit cele trei cadre medicale internate în acest centru, dintre care una a decedat acum o săptămână.

„Am făcut câteva descoperiri care pot explica evoluţia clinică a pacienţilor. Aceste descoperiri sprijină ipoteza conform căreia au avut o reacţie imunologică puternică ce a provocat formarea de anticorpi, care au putut activa la rândul lor plachetele şi au provocat tromboze”, a declarat Pal Andre Holme, şeful echipei medicale, care a dat asigurări că, în afară de vaccin, nu vede „altă explicaţie posibilă” pentru apariţia acestei reacţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS