17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunicipiul Târgu Jiu va transporta gunoiul la depozitul din Mehedinți

Municipiul Târgu Jiu va transporta gunoiul la depozitul din Mehedinți

Autoritățile din Târgu Jiu au ajuns la un acord cu autoritățile din județul vecin, Mehedinți, în vederea transportării temporare a gunoiului la depozitul de deșeuri de aici.

După cum se cunoaște, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a decis recent să suspende din cauza poluării olfactive, autorizația integrată de mediu pentru depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu deținut de firma Polaris. Decizia ar trebui să intre în vigoare din data de 22 martie. De săptămâna viitoare, depozitul de gunoi de la Târgu Jiu își va suspenda activitatea și nu va mai fi permisă depozitarea deșeurilor în acest loc.

Aproape toate localitățile din Gorj aduc gunoiul la Târgu Jiu. De săptămâna viitoare nu o vom mai putea face. Depozitul de deșeuri din municipiul este singurul din județul Gorj. De aproximativ doi ani de zile, groapa de gunoi poluează cartierele din apropiere și chiar multe zone din municipiul Târgu Jiu. Vara în special, mirosul devine greu de suportat.

Au contestat decizia APM

Este de amintit că firma Polaris încearcă să blocheze decizia Agenției pentru Protecția Mediului de suspendare a autorizației integrate de mediu.

Prin urmare, a fost depusă o contestație la Tribunalul Gorj. Nu a fost stabilit încă un termen de judecată. Cert este că de luni, 22 martie, intră în vigoare decizia APM Gorj privind suspendarea activității. Măsura a fost luată pentru că Polaris nu a executat toate lucrările solicitate de către autoritățile de mediu pentru a intra în legalitate. Cea mai importantă condiție este construirea unei instalații de captare a gazelor emanate de deșeurile în descompunere.

Gazele vor fi arse într-o cameră specială. Firma Polaris a cerut și o autorizație pentru excutarea lucrărilor, iar Primăria Târgu Jiu a eliberat documentul în timp record. Prin urmare, nu ar mai fi motive să nu se treacă la lucru. Este de precizat că o parte a instalației va fi adusă din afara țării, printr-un import. Instalația ar trebui să fie disponibilă și funcțională în 11 săptămâni.

Tariful pentru gunoiul ridicat va crește

Potrivit reprezentanților Primăriei Târgu Jiu, dacă firma Polaris nu va reuși să blocheze, cu ajutorul instanței, decizia de suspendare a activității, atunci va intra în vigoare acordul cu autoritățile din Mehedinți. Gunoiul de la Târgu Jiu va fi transportat la o rampă de transfer situată într-o comună vecină cu municipiul. Aici va fi balotat și transportat periodic la depozitul din Mehedinți.

Este de precizat că autoritățile din județul vecin au fost de acord primească deșeurile de la Târgu Jiu doar pentru maximum 6 luni de zile. Este perioada în care firma Polaris ar avea teoretic timp să intre în legalitate și să construiască stația de captare și ardere a hidrogenului sulfurat.

De menționat că în perioada în care gunoiul va fi transportat în Mehedinți tariful la serviciile de salubritate pentru târgujieni va crește. De menționat că firma care ridică gunoiul din municipiu a beneficiat deja la finalul anului trecut de o creștere de tarif cu 15%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS