17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Muncii: Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază

Ministrul Muncii: Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că intenționează să modifice Legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază și să fie acordate pentru cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase, iar sporurile din a doua categorie să fie motivaționale, informează digi24.

“Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstruşnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare.

Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primăriede reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc”.

Lege a salarizării unitară, cu două categorii de sporuri

Ministrul Muncii susţine că fiecare minister trebuie să îşi analizeze politica salarială în domeniul pe care îl coordonează şi să existe o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale. În următorul an ar trebui să avem o Lege a salarizării unitară şi în care să existe doar două categorii de sporuri, strict reglementate.

“Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie făcută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gândită cel mai bine aceasta.

Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta».

Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale, iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază.

Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase, și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a declarat Raluca Turcan, marți seară, la B1TV.

Noua lege, adoptată într-un an

Noua lege a salarizării ar urma să fie elaborată și adoptată într-un an de zile, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, de luna trecută.

Liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, spunea că ar fi de acord cu acordarea sporurilor de maxim 20% “raportat la cheltuielile de personal ale operatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau salariul mediu brut, ca să fie un procent în sumă fixă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS