6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCehia cere ajutorul ţărilor vecine pentru spitalizarea pacienţilor COVID-19

Cehia cere ajutorul ţărilor vecine pentru spitalizarea pacienţilor COVID-19

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Cehia a avut o strategie proprie în ceea ce privește abordarea situației epidemiologice. Modelul său de relaxare completă a restricțiilor a eșuat, iar acum țara înregistrează cifre record și cere sprijin extern în lupta împotriva Covid-19, informează digi24.

Dacă în iunie anul trecut cehii erau relaxaţi şi redeschideau terasele, acum spitalele sunt pline la capacitate maximă şi cer ajutor ţărilor europene pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Experienţa lor oferă o lecție importantă despre cum se poate pierde controlul complet, în doar câțiva pași.

În martie anul trecut, Cehia a fost prima ţară care a impus purtarea măștii de protecţie. A organizat campanii de promovare, a oferit lumii explicaţii medicale şi a reuşit mobilizarea în masă cu ajutorul unui slogan: „Dacă amândoi purtăm mască eu te protejez pe tine, tu mă protejezi pe mine şi suntem amândoi în siguranţă”, potrivit Mediafax.

Bonus de carantină

Cehii au purtat masca şi au menţinut măsurile de siguranţă pentru câteva luni. Apoi, Cehia a fost prima ţară care a relaxat măsurile de restricţie. În iunie 2020, cehii au început redeschiderea teraselor și totul a fost sub control până în septembrie, când țara a ajuns la 50.000 de cazuri de infectări. Acum a ajuns la peste 1 milion de cazuri, iar spitalele regionale sunt suprasolicitate şi au atins capacitatea maximă.

Ministerul Sănătăţii cere acum ajutorul spitalelor din Elveţia, Germania şi Polonia să preia zeci de pacienţi COVID-19, întrucât în spitalele din țară situaţia a ajuns într-un punct critic.

Autoritățile cehe au introdus chiar şi un bonus ca să încurajeze carantina, 14 euro pe zi pentru fiecare persoană care respectă carantina.

Cehia a înregistrat 1,3 milioane de infectări

Cehia a eliminat purtarea măştii şi nu a revenit asupra deciziei chiar dacă situaţia epidemiologică arăta că este necesar, în august.

Totodată, a ignorat opiniile propriilor experţi în sănătate publică cu privire la relaxări şi reînchideri. Autoritățile au ignorat noile tulpini şi au reacţionat târziu la creşterea numărului de cazuri, atunci când spitalele erau deja pline.

Practic, eliminarea măştilor în august, redeschiderea şcolilor în septembrie şi ignorarea răspândirii noilor variante au dus la un dezastru în Cehia, țara cu 10,7 milioane de locuitori fiind una dintre cele mai afectate la nivel global.

Până acum, pe teritoriul Cehiei s-au înregistrat 1,3 milioane de infectări şi 21.325 de decese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS