7.2 C
Craiova
miercuri, 14 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Cehia cere ajutorul ţărilor vecine pentru spitalizarea pacienţilor COVID-19

Cehia cere ajutorul ţărilor vecine pentru spitalizarea pacienţilor COVID-19

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Cehia a avut o strategie proprie în ceea ce privește abordarea situației epidemiologice. Modelul său de relaxare completă a restricțiilor a eșuat, iar acum țara înregistrează cifre record și cere sprijin extern în lupta împotriva Covid-19, informează digi24.

Dacă în iunie anul trecut cehii erau relaxaţi şi redeschideau terasele, acum spitalele sunt pline la capacitate maximă şi cer ajutor ţărilor europene pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Experienţa lor oferă o lecție importantă despre cum se poate pierde controlul complet, în doar câțiva pași.

În martie anul trecut, Cehia a fost prima ţară care a impus purtarea măștii de protecţie. A organizat campanii de promovare, a oferit lumii explicaţii medicale şi a reuşit mobilizarea în masă cu ajutorul unui slogan: „Dacă amândoi purtăm mască eu te protejez pe tine, tu mă protejezi pe mine şi suntem amândoi în siguranţă”, potrivit Mediafax.

Bonus de carantină

Cehii au purtat masca şi au menţinut măsurile de siguranţă pentru câteva luni. Apoi, Cehia a fost prima ţară care a relaxat măsurile de restricţie. În iunie 2020, cehii au început redeschiderea teraselor și totul a fost sub control până în septembrie, când țara a ajuns la 50.000 de cazuri de infectări. Acum a ajuns la peste 1 milion de cazuri, iar spitalele regionale sunt suprasolicitate şi au atins capacitatea maximă.

Ministerul Sănătăţii cere acum ajutorul spitalelor din Elveţia, Germania şi Polonia să preia zeci de pacienţi COVID-19, întrucât în spitalele din țară situaţia a ajuns într-un punct critic.

Autoritățile cehe au introdus chiar şi un bonus ca să încurajeze carantina, 14 euro pe zi pentru fiecare persoană care respectă carantina.

Cehia a înregistrat 1,3 milioane de infectări

Cehia a eliminat purtarea măştii şi nu a revenit asupra deciziei chiar dacă situaţia epidemiologică arăta că este necesar, în august.

Totodată, a ignorat opiniile propriilor experţi în sănătate publică cu privire la relaxări şi reînchideri. Autoritățile au ignorat noile tulpini şi au reacţionat târziu la creşterea numărului de cazuri, atunci când spitalele erau deja pline.

Practic, eliminarea măştilor în august, redeschiderea şcolilor în septembrie şi ignorarea răspândirii noilor variante au dus la un dezastru în Cehia, țara cu 10,7 milioane de locuitori fiind una dintre cele mai afectate la nivel global.

Până acum, pe teritoriul Cehiei s-au înregistrat 1,3 milioane de infectări şi 21.325 de decese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Coronavirus în România: Peste 4.000 de cazuri în ultimele...

Un număr de 4.076 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.000...

VIDEO Cîţu: Pentru a mă asigura că încrederea în...

Premierul Cițu argumenează că l-a demis pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății pentru că în lupta cu pandemia este nevoie de...

Comisia Europeană nu va reînnoi contractele cu AstraZeneca și...

Comisia Europeană a decis să nu prelungească, anul viitor, contractele pentru vaccinurile anti-Covid-19 produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson, scrie cotidianul italian La Stampa, citat...

Ședința de Guvern de miercuri a fost amânată

Ședința de Guvern programată pentru miercuri, ora 13.00, a fost amânată, pe fondul demiterii ministrului sănătății Vlad Voiculescu. O nouă ședință va fi stabilită după...

Danemarca va permite, din mai, accesul cetăţenilor din ţări...

Danemarca va permite, din mai, accesul pe teritoriul său al cetăţenilor din ţări ale Uniunii Europene şi din spaţiul Schengen, dacă sunt vaccinaţi împotriva...

Legea salarizării unitare, pe masa Executivului

Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri un Memorandum întocmit de Ministerul Muncii care prevede reducerea sporurilor bugetarilor şi stabilirea principiilor care vor sta...