20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGheorghiţă: În fiecare centru de vaccinare se va folosi un singur tip de ser

Gheorghiţă: În fiecare centru de vaccinare se va folosi un singur tip de ser

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că fiecare centru de vaccinare va folosi un singur tip de ser, cele mai multe urmând a administra serul produs de Pfizer. Persoanele care se vor înscrie nu vor putea opta pentru un anumit tip de vaccin, întrucât tipul de ser nu va fi precizat în dreptul centrelor, în platformă, informează news.ro.

Valeriu Gheorghiţă a reafirmat că persoanele care se programează nu vor putea opta pentru tipul de vaccin care le va fi administrat. El a precizat însă că centrele vor fi organizate în aşa fel încât să folosească fiecare un singur tip de vaccin.

Cele mai multe centre vor folosi, conform estimărilor, serul de la Pfizer/BioNTech, acesta fiind vaccinul cu cele mai multe doze disponibile şi cu cea mai largă categorie de vârstă.

Pe locul al doilea ca număr vor fi centrele cu vaccinul AstraZeneca, urmate de cele în care se va folosi serul de la Moderna.  

„Arondarea geografică şi distribuţia acestor centre la nivelul fiecărui judeţ va fi stabilită în funcţie de caracteristicile demografice. Unde avem populaţie vârstnică, vom avea un anumit tip de vaccin, unde avem mai mult populaţie tânără vor fi cele trei tipuri de vaccin disponibile, care acoperă acea grupă de vârstă.

În funcţie de tipul şi de data rapelului, persoana va putea intui, într-adevăr, ce tip de vaccin, dar nu vei vedea pe centrul respectiv Pfizer, Moderna sau vaccin de la AstraZeneca sau, ulterior, Johnson&Johnson. Deci nu avem această posibilitate şi să ştiţi că în nicio ţară nu există posibilitatea ca persoanele să opteze pentru un anumit tip de vaccin.

Sigur, este o opţiune indirectă pe care o pot avea persoanele respective, însă e important să asigurăm vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. (…)

Ceea ce contează, în final, este nivelul de protecţie pe care îl obţinem prin vaccinare, lucru care este dovedit a fi maximal pentru toate vaccinurile faţă de formele severe, faţă de internare şi faţă de decesul din cauza acestei maladii”, a explicat Gheorghiţă, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă. 

MS, întrebat despre vârsta celor care pot primi vaccinul AstraZeneca

El a afirmat, de asemenea, că a cerut Comisiei Ştiinţifice din cadrul Ministerului Sănătăţi să se pronunţe cu privire la vârsta celor care pot primi serul produs de compania AstraZeneca.  

„Am trimis o adresă către Ministerul Sănătăţii, către Comisia ştiinţifică şi către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, de reevaluare a criteriului de vârstă pentru vaccinul produs de compania AstraZeneca având în vedere noile date de eficienţă şi de eficacitate la persoanele de peste 55 de ani şi chiar este 65 de ani. Aşteptăm să vedem care va fi punctul de vedere al Comisiei Ştiinţifice”, a mai declarat medicul. El a precizat că este posibil ca marţi să se discute această adresă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS