15.6 C
Craiova
marți, 6 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitateProteste în toată Rusia împotriva arestării lui Alexei Navalnîi

Proteste în toată Rusia împotriva arestării lui Alexei Navalnîi

Protestatarii ruși ies astăzi în stradă, la îndemnul opozantului Alexei Navalnîi, încarcerat săptămâna aceasta la întoarcerea în țară. Manifestațiile pun la încercare sprijinul popular pentru regimul Putin, acuzat de otrăvirea lui Navalnîi și vizat de tot mai multe sancțiuni ale Occidentului scrie hotnews.

Opozantul a făcut apel la proteste contra arestării sale și a clasei politice ruse. Mai mulți dintre colaboratorii săi au fost arestați în ultimele zile, iar autoritățile au cerut ca postările de pe rețelele sociale care promovează manifestațiile să fie șterse.

Protestele au început în Orientul îndepărtat, zeci de persoane fiind deja arestate, potrivit Moscow Times.

Forțele de ordine au început să-i rețină pe cei care au ieșit în stradă în Novosibirsk, potrivit postului online independent Dozhd.

De asemenea, autoritățile au eliberat străzile din Vladivostok, unde, la momementul publicării acestui articol este aproape ora 19.00.

Potrivit Novaya Gazeta se intervine în forță contra mulțimii, iar cel puțin o persoană a fost dusă la dubă în stare de inconștiență.

Protest la -50 de grade

În Siberia, în afară de Novosibirsk, al treilea cel mai mare oraș rus, proteste mai au loc și în Tomsk, Omsk, Ulan-Ude, Kemerovo și alte localități.

Până la 10.00 (ora României) cel puțin 48 de persoane fuseseră ridicate de forțele de ordine în 13 orașe, potrivit site-ului independent de monitorizare a activității politice OVD-Info.

Un mic protest a fost ținut și în orașul Yakuțk, în ciuda unor temeraturi de aproximativ -50 de grade Celsius.

În fața mobilizării prevăzute pentru sâmbătă, Kremlinul, Parchetul și ministerul de Interne au avertizat de zilele trecute asupra riscurilor de participare la manifestații „ilegale”.

Vila de un miliard de euro a lui Putin

După arestarea sa, duminică, Alexei Navalnîi a ripostat marți prin difuzarea unei anchete privind o imensă și somptuoasă proprietate de care ar beneficia președintele Vladimir Putin, la țărmul Mării Negre, și a cărei construcție ar fi costat peste un miliard de euro.

Vineri dimineața, videoclipul de aproape două ore avea peste 54 de milioane de vizualizări pe YouTube, un record pentru o anchetă a lui Navalnîi.

Opozantul a fost arestat în 17 ianuarie, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost tratat după o otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS