0 C
Craiova
marți, 2 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Franța a adoptat o lege care protejează "patrimoniul senzorial" al zonelor de la țară

Franța a adoptat o lege care protejează „patrimoniul senzorial” al zonelor de la țară

Franța a adoptat o lege care protejează „patrimoniul senzorial” din zonele sale rurale, după mai multe plângeri legate de zgomotele și mirosurile tipice din așezările de la țară, scrie CNN.com.

Senatorii au votat pentru aprobarea legii, care a trecut prin camera inferioară a parlamentului anul trecut, potrivit unei declarații a lui Joël Giraud, ministrul Afacerilor Rurale.

Giraud a declarat că a sărbătorit adoptarea legii, care are ca scop „definirea și protejarea moștenirii senzoriale a mediului rural francez”.

Înțelegerea mai bună a „sunetelor și mirosurilor” tipice zonelor rurale va fi utilă pentru „prevenirea dezacordurilor dintre vecini”, a mai declarat oficialul francez.

Autoritățile regionale vor fi însărcinate cu definirea „patrimoniului rural, inclusiv a identității sale senzoriale”, a spus Giraud.

„Este o adevărată victorie pentru comunitățile rurale. Hai să păstrăm acest peisaj”, a adăugat ministrul.

Orășenii nu apreciază cântecul cocoșilor de la țară

Franța a înregistrat în ultima perioadă o creștere a conflictelor pe această temă între rezidenții comunităților rurale și noii sosiți în aceste zone, care vin doar ocazional.

Un caz emblematic a implicat un cocoș numit Maurice, care a ajuns la tribunal în iulie 2019, după ce vecinii s-au plâns că sunt deranjați de cântatul său dimineața devreme.

Cu toate acestea, o instanță din Rochefort, vestul Franței, a respins plângerile vecinilor cu privire la poluarea fonică, în condițiile în care aceștia veneau în sat doar de câteva ori pe an. „Sper ca oamenii aceștia să înțeleagă cum e viața la țară”, a declarat atunci stăpâna lui Maurice în fața judecătorului.

O victorie postumă pentru cocoșul Maurice

Cazul a ajuns să simbolizeze diviziunile în creștere între Franța rurală și cea urbană, deoarece vecinii erau locuitorii orașelor care vizitau Saint-Pierre-d’Oléron doar de câteva ori pe an.

„Este un cocoș. Cocoșii au dorința de a cânta”, a declarat Corinne Fesseau, femeia care îl deținea pe Maurice. „Acesta este mediul rural. Trebuie să protejăm mediul rural”, a adăugat ea.

Christophe Sueur, primarul orașului Saint-Pierre-d’Oléron, a declarat pentru CNN că verdictul este „de bun simț”, adăugând: „Sunt toți pentru păstrarea tradițiilor franceze. Strigătul cocoșului este o tradiție franceză care trebuie păstrată”.

Maurice a decedat între timp, dar ministrul Giraud a menționat cocoșul într-un tweet care sărbătorește noua lege, scriind: „O victorie postumă pentru cocoșul Maurice, un simbol al vieții rurale!”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tramvaiele noi destinate Craiovei, telenovelă fără sfârşit

Tramvaiele noi destinate Craiovei devin o telenovelă fără sfârşit. La mai bine de doi ani de când a fost lansată licitaţia, procedura a intrat în impas.

ȘTIRI GdS

Megaîntâlnire la primărie: Cine poluează Craiova?

Aerul din Craiova continuă să fie irespirabil. Craiovenii se plâng de praf, miros de cărbune, fum. Concret există poluare, dar cine sunt poluatorii? La sfârşitul...

Bill Gates despre purtatul măștilor: „Spre vară ne putem...

Miliardarul filantrop de 65 de ani, Bill Gates, a primit a doua doză de vaccin săptămâna trecută. Dar chiar dacă fondatorul lui Microsoft...

Măștile sanitare uzate ar putea fi folosite în asfaltarea...

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a reduce impactul măștilor de unică folosință asupra mediului, prin utilizarea lor în asfaltarea drumurilor, informează...

China vrea să interzică profesorilor să aplice pedepse prea...

China a interzis de luni cadrelor didactice să recurgă la pedepse susceptibile de a provoca traumatisme fizice sau mentale după ce, în ultimii ani,...

Turcan: Evaluarea dosarelor de pensii, făcută cu ajutorul angajaţilor...

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detaşaţi la casele teritoriale de...

Polonia vrea să cumpere vaccinul chinezesc anti-Covid Sinopharm

Preşedintele polonez Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la achiziţionarea vaccinului chinezesc anti-Covid-19 Sinopharm, a declarat luni un...