13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDonaţie de 112 milioane de euro către Universitatea Oxford pentru finanţarea cercetării privind rezistenţa la antibiotice

Donaţie de 112 milioane de euro către Universitatea Oxford pentru finanţarea cercetării privind rezistenţa la antibiotice

Universitatea Oxford a anunţat marţi că a primit o donaţie de 100 de milioane de lire sterline (112 milioane de euro), una dintre cele mai mari din istoria sa, pentru finanţarea cercetării privind creşterea rezistenţei la antibiotice, relatează AFP.

Donaţia venită din partea companiei britanice Ineos din industria chimică va fi utilizată pentru a crea un institut destinat dezvoltării de noi medicamente pentru animale şi oameni, precum şi pentru promovarea utilizării mai responsabile a antibioticelor.

Rezistenţa la antibiotice, cauzată de utilizarea excesivă sau abuzivă a antibioticelor, face ca infecţiile obişnuite să fie mai dificil de tratat şi creşte riscul răspândirii bolilor, a formelor grave de infecţii şi de deces.

În noiembrie, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „rezistenţa la antibiotice poate să nu pară la fel de urgentă ca o pandemie, însă este la fel de periculoasă”. Este „una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii din zilele noastre” care „riscă să distrugă un secol de progres medical şi să ne lase fără apărare împotriva infecţiilor care astăzi pot fi uşor tratate”, a avertizat el.

Până în 2050, până la 10 milioane de persoane riscă să moară anual din cauza acestei rezistenţe.

Chirurgul David Sweetnam, consilier al Institutului Ineos Oxford, a subliniat într-un comunicat că „toate tratamentele moderne chirurgicale şi împotriva cancerului se bazează pe utilizarea antibioticelor eficiente. Pierderea acestui preţios cadou va însemna o întoarcere la o eră pre-antibiotice”.

Cu ajutorul acestei donaţii, preşedintele Ineos, Jim Ratcliffe, un miliardar cunoscut pentru opiniile sale pro-Brexit, care şi-a stabilit recent reşedinţa la Monaco, a declarat că doreşte să „accelereze progresul în rezolvarea acestei probleme globale urgente”.

Universitatea Oxford a jucat un rol crucial în dezvoltarea timpurie a antibioticelor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS