0 C
Craiova
marți, 2 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate A fost creată o rezervă mondială de vaccinuri împotriva maladiei Ebola

A fost creată o rezervă mondială de vaccinuri împotriva maladiei Ebola

O rezervă mondială de urgenţă conţinând 500.000 de doze de vaccin anti-Ebola va fi creată în curând pentru a permite guvernelor lumii să reacţioneze cu rapiditate în timpul unor potenţiale epidemii viitoare, au anunţat marţi reprezentanţii Alianţei pentru vaccinuri Gavi, un parteneriat public-privat care a contribuit la imunizarea a 50% dintre copiii de pe planeta noastră împotriva unora dintre cele mai ucigaşe boli cunoscute, informează AFP.

Ţările cu venituri mici vor avea acces la această rezervă mondială în regim de gratuitate, au precizat reprezentanţii acestei organizaţii internaţionale, al cărei sediu general se află la Geneva. Aceleaşi ţări vor beneficia şi de un sprijin pentru costurile operaţionale generate de organizarea unui program de vaccinare.

„Creând un stoc de 500.000 de doze de vaccin anti-Ebola, accesibil tuturor acestor ţări, putem să contribuim la prevenirea deceselor şi să punem capăt, cu rapiditate, epidemiilor din viitor”, a declarat Seth Berkley, directorul general al Gavi.

Dozele vor fi stocate la Basel, un oraş din Elveţia.

Peste 300.000 de persoane au fost vaccinate în timpul epidemiilor de Ebola din provinciile Nord Kivu şi Ituri din Republica Democrată Congo. Acea campanie de vaccinare a pus capăt în iunie 2020 unei perioade de criză sanitară ce a durat doi ani.

Dezvoltarea vaccinului anti-Ebola a fost accelerată după cea mai gravă epidemie cauzată de această boală extrem de ucigaşă, care a început în decembrie 2013 în Guineea şi s-a răspândit apoi în Liberia şi Sierra Leone.

Epidemia a făcut peste 11.300 de victime dintr-un total de aproape 29.000 de cazuri înregistrate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a declarat încheierea epidemiei în martie 2016.

Dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva Ebola, în cadrul acordurilor dintre Gavi şi compania producătoare, „a creat un precedent pentru dezvoltarea şi producţia accelerată de vaccinuri contra maladiei COVID-19”, a subliniat Seth Berkley.

Stocul de vaccinuri anti-Ebola va conţine doze produse de compania farmaceutică americană Merck. Livrarea acestor doze este finanţată cu 20 de milioane de dolari de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

O purtătoare de cuvânt de la Gavi a declarat pentru AFP că va fi nevoie de „câţiva ani” pentru ca stocul de 500.000 de doze să fie constituit.

Rata de mortalitate a maladiei Ebola este de aproximativ 50%, dar poate să ajungă la 90% din totalul persoanelor infectate în timpul anumitor epidemii. Boala se manifestă prin febră şi dureri musculare, urmate de greţuri, diaree, erupţii cutanate, hemoragii interne şi externe şi insuficienţă renală.

În noiembrie 2020, Republica Democrată Congo a declarat încheierea celei mai recente epidemii de Ebola de pe teritoriul său, care a făcut 55 de victime în aproape şase luni în provincia Equateur. Peste 40.000 de persoane fuseseră vaccinate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tramvaiele noi destinate Craiovei, telenovelă fără sfârşit

Tramvaiele noi destinate Craiovei devin o telenovelă fără sfârşit. La mai bine de doi ani de când a fost lansată licitaţia, procedura a intrat în impas.

ȘTIRI GdS

Megaîntâlnire la primărie: Cine poluează Craiova?

Aerul din Craiova continuă să fie irespirabil. Craiovenii se plâng de praf, miros de cărbune, fum. Concret există poluare, dar cine sunt poluatorii? La sfârşitul...

Bill Gates despre purtatul măștilor: „Spre vară ne putem...

Miliardarul filantrop de 65 de ani, Bill Gates, a primit a doua doză de vaccin săptămâna trecută. Dar chiar dacă fondatorul lui Microsoft...

Măștile sanitare uzate ar putea fi folosite în asfaltarea...

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a reduce impactul măștilor de unică folosință asupra mediului, prin utilizarea lor în asfaltarea drumurilor, informează...

China vrea să interzică profesorilor să aplice pedepse prea...

China a interzis de luni cadrelor didactice să recurgă la pedepse susceptibile de a provoca traumatisme fizice sau mentale după ce, în ultimii ani,...

Turcan: Evaluarea dosarelor de pensii, făcută cu ajutorul angajaţilor...

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detaşaţi la casele teritoriale de...

Polonia vrea să cumpere vaccinul chinezesc anti-Covid Sinopharm

Preşedintele polonez Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la achiziţionarea vaccinului chinezesc anti-Covid-19 Sinopharm, a declarat luni un...