9 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Patru români fac pușcărie în Anglia pentru că au furat tabla de pe zeci de biserici

Patru români fac pușcărie în Anglia pentru că au furat tabla de pe zeci de biserici

Patru români care au furat tabla de plumb de pe acoperișurile mai multor biserici din Anglia au fost condamnați la închisoare, primind pedepse de până la șase ani și jumătate, informează BBC.

Daune de 2 milioane de lire

Paul Buica, Constantin Motescu, Laurențiu Sucea și Mihai Birtu au jefuit peste 20 de biserici de pe teritoriul Marii Britanii, între 2018 și 2020.

Daunele produse lăcașelor de cult în urma jafurilor depășesc 2 milioane de lire sterline.

Procurorul Michael Cranmer-Brown a spus în instanță că unele dintre bisericile atacate erau „clădiri istorice protejate, vechi de sute de ani”.

Stuart Grant, vicar al bisericii St. Peter’s Langtoft din East Yorkshire, a spus că este „recunoscător” că cei vinovați au fost aduși în fața justiției. Biserica lui a fost nevoită să efectueze reparații de 30.000 de lire sterline, după ce bărbații au rupt panourile de plumb de pe acoperiș în septembrie 2019, iar ploaia a provocat daune clădirii și obiectelor din interior.

„Pur și simplu, vin și profanează un monument care se află acolo de 800 sau 1.000 de ani. Toată acea istorie nu înseamnă nimic când vine vorba de plumb în valoare de câteva lire”, a spus Grant.

Congregațiile mici suportă greu costurile reparațiilor

Procurorul Cranmer-Brown a spus în instanță că biserica St. Nicolas din Normanton, Lincolnshire, a rămas cu o factură de 150.000-200.000 de lire sterline și nu are asigurare pentru daune.

Judecătorul Sjölin Knight a descris gruparea ca fiind „sofisticată, insistentă și organizată”. „Acele pagube sunt ale parohiilor, iar congregațiile mici suportă cu greu costurile”.

„Aceste fapte sunt foarte grave, nu din cauza plumbului furat, ci datorită naturii clădirilor atacate”, a spus judecătorul Knight.

Toți cei patru acuzați au recunoscut că sunt vinovați de infracțiuni în cadrul unei audieri preliminare.

Motescu și Sucea au primit câte șase ani și șase luni de închisoare, Buica a primit șase ani de închisoare, iar Birtu a fost încarcerat pentru trei ani și șapte luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – FC Botoșani 1-0. E bine „leilor”,...

Vicecampioana României, Universitatea Craiova, s-a impus la limită, scor...

ȘTIRI GdS

Ce spune premierul Florin Cîțu despre o creștere a...

Premierul Florin Cîțu susține că nu vor crește taxele și nici nu vor fi introduse altele noi.

​Rata de infectare cu Covid-19, în creștere. Vezi situația...

Rata de infectare cu Covid-19 este în creștere atât în București, cât și în mai multe județe din țară.

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de...

4.064 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Cel mai tânăr român se imunizează astăzi contra Covid-19....

Cel mai tânăr român se imunizează contra Covid-19. Este vorba de un adolescent de 16 ani și trei luni, programat sâmbătă la vaccinare.

Rafila: Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. E posibil...

Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește. Alexandru Rafila susține că este posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi.

Ministrul Muncii: Orice angajat din România va putea lucra...

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă...