3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE și Marea Britanie au convenit asupra unui acord istoric pentru era post-Brexit

UE și Marea Britanie au convenit asupra unui acord istoric pentru era post-Brexit

Uniunea Europeană și Marea Britanie au perfectat un acord comercial istoric pentru era post-Brexit. S-a întâmplat cu doar șapte zile înainte de încheierea perioadei de tranziție acordate în prima parte a anului și totodată înainte ca despărțirea să se transforme dintr-o decizie politică într-o realitate juridică marcată de consecințe sale depline

Echipele de negociere conduse de Michel Barnier din partea UE și de David Frost din partea Regatului Unit au discutat mai bine de o noapte întreagă. În cele din urmă, joi, au încheiat acordul comercial care va reglementa relațiile între arhipelag și continent în următorii ani. Viitorul acces și cotele de pescuit ale UE în apele britanice par să fi fost subiectul cel mai disputat.

Acordul intră în vigoare de o manieră provizorie la 1 ianuarie, pentru că este deja clar că Parlamentul European nu îl va putea ratifica înainte de finalul anului 2020.

Boris Johnson poate încerca să convoace Camera Comunelor în data de 30 decembrie, însă premierul Regatului Unit trebuie să se asigure mai întâi că beneficiază de sprijinul deputaților eurosceptici, care doreau o ruptură curată și fără condiții de Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS