18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit academicianul Alexandru Surdu

A murit academicianul Alexandru Surdu

Academicianul Alexandru Surdu, fondator al Universității Titu Maiorescu din București, a murit la vârsta de 82 de ani, anunță dcnews.

Anunțul a fost făcut astăzi de reprezentanții Universității Titu Maiorescu din București, al cărei fondator era.

Biografie

Academicianului Alexandru Surdu s-a născut în 24 februarie 1938, la Brașov.

A fost unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei românești contemporane, un autor de marcă în domeniu, un savant al culturii noastre, un mare cărturar umanist, cu o solidă cultură clasică și modernă, de anvergură europeană, un editor de prestigiu (editor al marilor autori ai filosofiei românești, cel mai important editor al operei lui Titu Maiorescu), un cercetător de elită și un mare profesor.

Alexandru Surdu a fost vicepreședinte al Academiei Române, președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a acesteia și directorul Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei.

Operă și distincții


Academicianul este autorul unei opere prodigioase, alcătuită din scrieri fundamentale, între care „Logică clasică și logică matematică” (1971), „Elemente de logică intuiționistă” (1976), „Actualitatea relației gândire-limbaj. Teoria formelor prejudicative” (1989), „Vocații filosofice românești” (1995), „Contribuții românești în domeniul logicii în secolul XX” (1999), „Gândirea speculativă – Coordonate istorico-sistematice” (2000), „Filosofia modernă – Orientări fundamentale” (2002), „Filosofia contemporană” (2003), „Aristotelian Theory of Prejudicative Forms” (2006), „Filosofia pentadică I, Problema Transcendenței” (2007), „Teoria formelor logico-clasice” (2008), „Cercetări logico-filosofice” (2009).

Pentru opera sa academică și culturală, a primit mai multe premii și distincții importante. În 2004 a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler, după ce în 1975 i se decernase Premiul „Vasile Conta” al Academiei Romane, iar în 2000 Medalia „150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu” pentru contribuția adusă la editarea operei eminesciene.

Academicianul Alexandru Surdu a fost profesor al Facultății de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, numărându-se printre fondatorii acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS