6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenție șoferi! Cum se circulă în condiții de iarnă

Atenție șoferi! Cum se circulă în condiții de iarnă

Cum se circulă în condiții de iarnă. Polițiștii doljeni vin în această perioadă cu o serie de recomandări pentru șoferi, în condițiile în care vremea rea bate la ușă. Oamenii legii invită la prudență și oferă mai multe sfaturi participanților la trafic.

Iată câteva dintre recomandările polițiștilor pentru o circulație în siguranță în condiții de iarnă:

  • – dotați autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece;
  • – verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și prognozele meteo;
  • – verificaţi funcţionarea sistemelor de degivrare şi de lumini, echipaţi autoturismul cu lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri antiderapante;
  • – evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului;
  • – nu uitaţi că în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor;
  • – pentru a putea opri în condiţii de siguranţă în situaţia în care autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

De asemenea, polițiștii avertizează că în condiţii de temperaturi scăzute, chiar şi când drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului. „De aceea, evitaţi deplasările pe drumurile publice, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Acționați pedala de accelerație cu moderație atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic“, este mesajul IPJ Dolj.

Cum se circulă în condiții de iarnă. Când este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

„Pentru pietoni recomandăm să sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă“, au mai menționat oamenii legii.

Informații actualizate despre situația traficului se găsesc pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS