-1.8 C
Craiova
joi, 28 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Experţii ungari vor studia vaccinul „Sputnik V” în Rusia

Experţii ungari vor studia vaccinul „Sputnik V” în Rusia

Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva Covid-19 „Sputnik V”, a anunţat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit agenției MTI, citată de Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună după o întrevedere avută la Budapesta cu ministrul rus al sănătăţii Mihail Muraşko, Szijjarto a mai spus că o primă astfel de vizită a experţilor ungari ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin rusesc în Ungaria.

La rândul său, ministrul Muraşko a declarat că Rusia va expedia doze suplimentare din acest vaccin în Ungaria, adăugând că experţii ungari sunt bineveniţi să studieze procesul de producţie al vaccinului şi protocoalele de asigurare a calităţii în unitatea producătoare din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a anunţat joia trecută sosirea în Ungaria a 10 mostre de vaccin Sputnik V pentru a studia utilizarea sa posibilă, Ungaria devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.

Premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din ţări neoccidentale, precum Rusia sau China, dacă sunt disponibile înainte în cantitate mare. El a mai spus că acesta „nu este o chestiune politică, ci sanitară”, adăugând că „laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, şi ungurii înşişi” vor decide şi vor alege între diferitele alternative, după ce Comisia Europeană a avertizat că numai produsele autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pot fi folosite în statele membre ale UE.

Rusia susţine că vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 92%. Dar produsul este privit cu scepticism în multe ţări, în primul rând pentru că a fost înregistrat în Rusia înaintea finalizării testelor clinice şi pentru că rezultatele preliminare ale acestora nu au fost evaluate de cercetători independenţi şi nici nu au fost publicate în reviste ştiinţifice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Dosarul poliţiştilor din Daneţi, la rejudecare

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au dispus rejudecarea dosarului în care doi agenţi de poliţie sunt acuzați de comiterea unor infracţiuni de corupție. Poliţiştii au fost condamnaţi la şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnat un brigadier silvic, dar şi un bărbat acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

ȘTIRI GdS

Dosarul poliţiştilor din Daneţi, la rejudecare

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au dispus rejudecarea dosarului în care doi agenţi de poliţie sunt acuzați de comiterea unor infracţiuni de corupție. Poliţiştii au fost condamnaţi la şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnat un brigadier silvic, dar şi un bărbat acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Kinetoterapeutul copiilor, Minola Ștefan: Cum corectăm mersul pe vârfuri...

Lucrează de mulți ani cu copii și multe mame își pun nădejdea în mâinile ei magice. Se numește Minola Ștefan și face kinetoterapie chiar...

Horoscop

BerbecPrietenii sunt familia pe care o alegeţi şi se pare că aţi ales foarte bine, căci astăzi o persoană dragă vă va oferi tot...

Românii reprogramați pentru vaccinare vor primi serul Moderna, din...

Românii reprogramați pentru vaccinare, în contextul reducerii livrărilor de către compania Pfizer, vor fi vaccinați cu vaccinul Moderna, pentru care rapelul este la 28...

200 de mașini, blocate pe drumuri înzăpezite din judeţul...

Aproape 200 de autovehicule cu 439 de persoane la bord sunt blocate din cauza zăpezii, miercuri seară, pe drumuri din judeţul Constanţa. Autorităţile au...

513.000 de români s-au vaccinat până acum anti-Covid

Peste 513.000 de români au fost vaccinați împotriva Covid-19 de la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie, a transmis în această seară Comitetul...