8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria accelerează aprobarea vaccinului anti-Covid-19 rusesc Sputnik V

Ungaria accelerează aprobarea vaccinului anti-Covid-19 rusesc Sputnik V

Guvernul ungar a emis azi un decret ce ajută autorităţile să accelereze aprobarea vaccinurilor anti-Covid-19 care nu sunt dezvoltate în Uniunea Europeană, informează DPA, citată de agerpres.

Decretul, publicat în Monitorul Oficial al Ungariei, permite autorităţilor sistemului de sănătate să autorizeze un vaccin anti-Covid-19 din afara UE „dacă produsul este de o calitate echivalentă şi testele efectuate arată un factor terapeutic favorabil risc-beneficiu”.

Aprobarea poate fi acordată pentru maximum şase luni şi prelungită cu încă şase, dacă este necesar.

Ungaria negociază achiziţionarea vaccinului rusesc

Potrivit ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, ţara sa, membru al UE, este în negocieri avansate cu Rusia pentru a obţine vaccinul anti-Covid-19 rusesc Sputnik V.

Un prim eşantion pentru teste ar putea ajunge în Ungaria într-o săptămână şi jumătate, a precizat ministrul miercuri noapte la televiziunea naţională.

Szijjarto a anunţat deja weekendul trecut că un mic lot de doze de vaccin rusesc este aşteptat să ajungă în Ungaria în decembrie, iar o livrare mai mare va sosi în ianuarie.

Sputnik V nu a fost aprobat în UE

Rusia a fost prima ţară care a aprobat propriul vaccin împotriva coronavirusului pentru publicul larg, înregistrându-l ca Sputnik V în august.

Cu toate acestea, el nu a fost aprobat de UE, o condiţie prealabilă pentru utilizarea sa în Ungaria.

Premierul ungar Viktor Orban a intrat frecvent în dispute cu instituţiile UE în ultimii ani, care îl acuză de subminarea valorilor democratice şi a statului de drept.

El menţine legături puternice cu preşedintele rus Vladimir Putin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS