17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele Poloniei s-a răzgândit în privinţa interzicerii avortului în caz de malformații congenitale

Președintele Poloniei s-a răzgândit în privinţa interzicerii avortului în caz de malformații congenitale

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat astăzi că femeile ar trebui să aibă dreptul de a întrerupe o sarcină în cazul unor malformații congenitale ale fetusului, distanțându-se astfel de poziția conducerii conservatoare a partidului de guvernământ, transmite NBC News, citată de hotnews.

„Nu se poate ca legea să ceară acest tip de eroism unei femei“, a declarat Duda într-un interviu acordat postului de radio RMF.

Declarația acestuia vine după șapte zile de proteste masive, izbucnite în întreaga Polonie în urma unei decizii a Tribunalului Constituțional care a interzis avorturile în caz de malformații congenitale.

Decizia a dus la o interdicție aproape totală a avorturilor într-o țară care deja avea o legislație foarte restrictivă pentru întreruperile de sarcină.

Val de proteste în toată ţara

Hotărârea a declanșat proteste masive la nivel național, zeci de mii de polonezi răspunzând unui apel făcut de grupurile pentru drepturile femeilor de a ieși în stradă pentru a-și apăra libertățile.

Bărbați din gruparea de extremă dreaptă Tinerii Polonezi au atacat în timpul nopții trecute femei care participau la proteste în unele orașe, printre care Wroclaw, Poznan și Bialystok.

Atacurile au avut loc după ce președintele partidului de guvernământ Dreptate și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, le-a cerut susținătorilor săi să iasă pe străzi pentru a apăra bisericile, după ce mai multe femei au întrerupt liturghia de duminica trecută și au vandalizat biserici.

Mulți au interpretat apelul lui Kaczynski drept o aprobare a folosirii violenței împotriva protestatarilor.

Afirmația de astăzi a lui Duda este în antiteză totală cu reacția sa inițială, de săptămâna trecută, când a salutat decizia, subliniind că se opune avorturilor chiar și atunci când un fetus suferă de malformații congenitale grave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS