10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePărinții își vor putea lua zile libere plătite și când vor fi suspendate cursurile din cauza alegerilor

Părinții își vor putea lua zile libere plătite și când vor fi suspendate cursurile din cauza alegerilor

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a cursurilor. Proiectul prevede acordarea zilelor libere plătite și pentru alte situații stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență sau ordin al ministrului educației și cercetării, situații care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfășurării procesului electoral.

Zile libere pot fi luate și în situaţia în care activitatea didactică în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară se desfășoară în scenariile 2 și 3. Adică, atunci când copiii se duc la școală prin rotație (scenariul 2) sau când cursurile vor avea loc doar online (scenariul 3).

numărul de zile libere se stabilește pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabilește aplicarea unui dintre scenariile menționate.

De asemenea, se propune ca pentru aceste situații acordarea zilelor libere să fie limitată până la 31 decembrie 2020.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă și nu își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS