7.9 C
Craiova
joi, 29 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŢările lumii încep să facă stocuri de alimente de frica pandemiei

Ţările lumii încep să facă stocuri de alimente de frica pandemiei

Multe din ţările lumii încep să facă stocuri de alimente de frica pandemiei şi a efectelor ei, care au afectat lanțurile de aprovizionare, relatează Bloomberg. Acest lucru duce la creşterea preţurilor, anunţă tvr.

Iordania a acumulat rezerve record de grâu. Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de cereale, a făcut importuri de pe piețele internaționale chiar în perioada recoltei pe plan local și și-a sporit achizițiile cu peste 50% din aprilie.

Taiwanul a declarat că va crește stocurile de alimente strategice, iar China face cumpărături masive pentru a-și hrăni efectivele de porci în creștere.

Achizițiile subliniază modul în care națiunile încearcă să se protejeze pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că pandemia va perturba operațiunile portuare și va face ravagii în comerțul global.

Pandemia a afectat deja lanțurile de aprovizionare interne de la fermă la furculiță, care furnizau suficient pentru a satisface cererea, rafturile goale din întreaga lume determinând consumatorii să-și schimbe obiceiurile de cumpărare.

La situaţie contribuie şi alţi factori

O serie de alți factori se adaugă la o creștere a prețurilor la porumb, grâu și soia, inclusiv inundațiile din China și achizițiile crescute ale țării pentru a se asigura că stocurile sale sunt suficiente pentru a rezista problemelor din aprovizionare.

Unele țări au decis să-și sporească achizițiile alimentare pentru a-și asigura aprovizionarea în cazul în care coronavirusul rupe lanțurile de aprovizionare, a declarat Abdolreza Abbassian, economist senior la Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură FAO.

Achiziţiile cresc preţurile

Prețurile produselor agricole cresc, pe măsură ce țările și-au intensificat achizițiile, pe fondul cererii din China și al secetei din regiunea Mării Negre.

Prețurile zahărului au crescut pe măsură ce China și-a majorat stocurile, a declarat Geovane Consul, director executiv al unei companii brazilene de zahăr și etanol.

Și China ar mai putea pune gaz pe foc anul viitor. Cel mai mare importator de orice, de la țiței până la minereu de fier și soia, intenționează să își mărească rezervele de stat ca parte a planului său pe cinci ani.

„China ar susține, cu siguranță, prețurile mărfurilor dacă ar face achiziții atât de extinse“, a declarat Daniel Briesemann, analist al Commerzbank AG, într-o notă de cercetare.

Achizițiile suplimentare au fost apreciate de către producători, alarmați de faptul că cererea de mărfuri de la porumb la zahăr se diminuează pe măsură ce pandemia închide transportul, reduce cererea de etanol din culturi și încetineşte industriile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS