22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIrlanda înăspreşte măsurile de contracarare a celui de-al doilea val de Covid-19

Irlanda înăspreşte măsurile de contracarare a celui de-al doilea val de Covid-19

Guvernul irlandez a anunţat luni seară o înăsprire a măsurilor de contracarare a celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, dar fără a merge până la izolarea strictă recomandată de consilierii săi medicali, notează AFP, citată de agerpres.

Echipa Naţională de Urgenţă a Sănătăţii Publice (NPHET) recomandase duminică seară ca întreaga ţară să treacă la nivelul cel mai ridicat de restricţii, măsuri similare celor luate cu prilejul izolării totale din martie.

Măsuri mai aspre, însă nu carantină

Premierul Micheal Martin a anunţat însă că începând de marţi la miezul nopţii (23.00 GMT) irlandezii nu vor mai putea părăsi comitatul în care locuiesc.

Evenimentele festive în interior sunt anulate, serviciile religioase se vor desfăşura online, restaurantele vor putea servi numai în exterior, iar angajaţii sunt încurajaţi să meargă la birou doar în caz de „absolută necesitate“.

Restricţii similare sunt deja aplicate în capitala Dublin şi în comitatul Donegal (nord-vest).

„Tendinţele recente dintr-o mare parte a ţării sunt foarte îngrijorătoare“, a comentat Micheal Martin într-o intervenţie televizată. „Dacă nu schimbăm cursul lucrurilor, consecinţele vor fi foarte grave, fără îndoială“, a adăugat el.

O nouă carantină ar fi devastatoare economic

Aceste decizii pun executivul irlandez, instalat la putere în iunie, într-o poziţie dificilă.

Guvernul irlandez a urmat în trecut recomandările autorităţilor sanitare în lupta împotriva noului coronavirus, impunând restricţiile de călătorie în străinătate cele mai severe din Uniunea Europeană.

Refuzând să introducă noile restricţii recomandate de oamenii de ştiinţă, executivul de la Dublin riscă să fie acuzat că este responsabil de noile contaminări şi decese ce ar putea surveni. O nouă izolare totală este o decizie greu de luat pe plan politic, impopulară în rândul publicului şi devastatoare economic.

Irlanda are o rată de contaminare mai mică decât a Israelului, prima ţară care a trecut din nou la izolarea totală luna trecută, cu 38.032 de cazuri, dar Dublinul a înregistrat mai multe decese (1.810), în timp ce populaţia este mai redusă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS