10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul libanez a demisionat, la mai puțin de o săptămână după exploziile din port

Guvernul libanez a demisionat, la mai puțin de o săptămână după exploziile din port

Toţi membrii Guvernului Libanului au demisionat luni după-amiază, anunţă ministrul Sănătăţii, Hamad Hassan, în contextul intensificării presiunilor internaţionale după explozia de la Beirut. „Întregul Cabinet a demisionat”, a declarat Hamad Hassan după şedinţa de guvern desfăşurată luni după-amiază.

Premierul Hassan Diab se îndreaptă spre Palatul prezidenţial „pentru a depune demisia colectivă a Guvernului”, a precizat Hamad Hassan, citat de agenţia Associated Press.

Ministrul Sănătăţii, Hamad Hassan
Ministrul Sănătăţii, Hamad Hassan

Explozia masivă din 4 august, care a decimat portul Beirut și a devastat părți mari ale orașului, a adus un nou val de proteste publice la adresa guvernului și la clasa conducătoare. Protestele au fost planificate în fața sediului guvernului. Mari manifestații de protest au avut loc în weekend. Protestatarii s-au confruntat cu forțele de securitate care au folosit gaze lacrimogene. Se crede că explozia a fost cauzată de un incendiu care a aprins 2.750 de tone de azotat de amoniu. Materialul a fost depozitat în port din 2013. Explozia a ucis cel puțin 160 de oameni și a rănit aproximativ 6.000, pe lângă faptul că a distrus portul principal al țării și a avariat părți mari din capitală. Se estimează că pierderile cauzate de explozie sunt cuprinse între 10 miliarde și 15 miliarde de dolari. Aproape 300.000 de persoane au rămas fără adăpost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS