5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Bătaie“ în instanţă pentru casa cu copac din Centrul istoric

„Bătaie“ în instanţă pentru casa cu copac din Centrul istoric


Un craiovean a cerut primăriei casa cu copac din Centrul istoric al Craiovei. Acesta a solicitat imobilul de pe strada Olteţ, nr. 23 în baza Legii nr. 341/2004, fiindcă este revoluţionar. Prin urmare, craioveanul Iulian Ruican a cerut administraţiei locale craiovene să-i dea măcar 100 mp din acest imobil pentru folosinţă. Iulian Ruican a început să facă aceste demersuri în urmă cu doi ani. Numai că, din câte spune acesta, a tot fost purtat pe drumuri. În cele din urmă, craioveanul a dat primăria în judecată (Dosar 63/63/2020).

„Eu am solicitat un spaţiu de la primărie, fiindcă Legea nr. 341/2004 îmi dă acest drept. Nu am cerut tot spaţiul situat în strada Olteţ care are vreo 400 mp. Am solicitat doar 100 mp. Primăria m-a dus cu vorba, mi-a cerut să fac expertiză imobilului respectiv. Să aduc un extras de carte funciară, deşi clădirea nu are făcut cadastru. În cele din urmă am mers în instanţă. Spre surpriza mea am aflat că mai sunt şi alte persoane care revendică imobilul cu pricina. Nu este vorba de moştenitorii de drept, ci de persoane care cer în compensare acest teren în baza Legii nr. 10/2001. Respectivele persoane sunt din Craiova, Bucureşti, Caracal şi acum solicită acest teren chiar în centrul Craiovei, deşi au avut terenuri pe la periferie.

Ei au început să facă demersuri de prin 2018, când au dat în judecată Comisia locală de fond funciar Craiova, Comisia judeţeană de fond funciar a judeţului Dolj, primarul  Craiovei. Ultima dată am avut termen pe 17 iulie şi instanţa mi-a respins solicitarea. După ce primesc hotărârea, probabil voi face recurs. Am şi eu dreptul la un spaţiu, fiindcă nu mi s-a dat nimic, iar legea îmi dă prioritate“, spune Iulian Ruican.


Două dosare în instanţă pentru casa cu copac


Într-adevăr, pe rolul Tribunalului Dolj sunt două dosare, în care persoane diferite solicită casa cu copaci de pe strada Olteţ, nr. 23. Unul este pe contencios-administrativ, cel de-al doilea este la secţia civilă a aceleiaşi instanţe. În primul dosar, părţi sunt Iulian Ruican şi Primăria Craiova. În cel de-al doilea dosar, Primăria Craiova se judecă şi cu alte şase persoane, dintre care una decedată. În ambele dosare, reclamanţii solicită casa cu copac.

„Imobilul respectiv a fost solicitat de mai multe persoane. O solicitare a fost făcută în baza Legii nr. 165/2013, cea de a doua a fost făcută în baza Legii nr. 10/2001. Ambele se află pe rolul instanţei de judecată. Prin urmare, vom aştepta decizia Tribunalului Dolj“, a precizat viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.


Casa a ajuns o ruină

Ruină pe strada Olteț, în Centrul Istoric al Craiovei (Foto: Bogdan Grosu)

 
Construită la începutul secolului XX, Casa cu copaci a aparținut unui negustor grec. Moştenitorii acestuia, cele două fiice, au emigrat în SUA. Proprietatea a rămas nerevendicată. Administraţia locală craioveană şi-a exprimat intenţia prin 2017 de a reabilita acest imobil abandonat. Numai că, începând din 2018 mai multe persoane au pus ochii pe respectivul imobil, ajuns o ruină. În timpul comunismului, aici a funcționat un magazin cu unelte din metal. În anul 1989, a început procesul de demolare a casei. Doar acoperișul a apucat să fie dărâmat. Casa  a ajuns în cele din urmă proprietatea Primăriei Craiova, reprezentată prin administratorul Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ. Astăzi e o ruină ce face notă discordantă cu restul edificiilor din jur.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS