7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrump a semnat ordinul care limitează protecţia acordată reţelelor sociale

Trump a semnat ordinul care limitează protecţia acordată reţelelor sociale

Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care vrea să fie redefinită protecția legală acordată companiilor care administrează rețele sociale. Platforme precum Twitter sau Facebook vor putea fi date în judecată dacă se consideră că au blocat sau au etichetat în mod eronat drept false unele postări ale utilizatorilor.

„Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există”, a declarat Domald Trump din Biroul Oval al Casei Albe.

Ordinul ar urma să fie punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiţie.

Liderul de la Casa Albă a acuzat în special Twitter că acţionează părtinitor şi că nu se comportă ca o „platformă neutră”.

„Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept”, a subliniat preşedintele.

Companiile de social media au, în opinia lui Donald Trump, o „putere necontrolată” de a cenzura şi a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un ‘editor cu un punct de vedere’.

Ordinul executiv urmăreşte să schimbe actuala interpretare a legii, care protejează platformele de socializare, ce nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conţinutul publicat pe site-urile lor, a declarat procurorul general al SUA.

Companiile de socializare au „devenit editori şi nu ar trebui să aibă dreptul la acelaşi tip de scut” de protejarea a răspunderii, a adăugat Bill Barr.

O postare controversată pe Twitter

Trump a avut o reacţie furioasă în această săptămână la adresa Twitter, reţeaua rivală a Facebook, după ce platforma a introdus o semnalare de verificare a faptelor la una dintre postările preşedintelui prin care îşi exprima opoziţia faţă de votul prin corespondenţă.

Menţiunea indica faptul că preşedintele face afirmaţii false că votul prin corespondenţă ar duce la fraude masive, în contextul unei dispute între democraţi şi Trump în legătură cu extinderea posibilităţilor prin care populaţia să îşi exprime votul în acest an electoral pe fondul pandemiei.

Trump a susţinut că vocile conservatoare sunt reduse la tăcere şi, dacă acest lucru continuă, a ameninţat că va „reglementa ferm sau chiar va închide” reţelele sociale.

„Nu este nicio şansă (ZERO!) ca votul prin corespondenţă să fie orice altceva decât fraudat substanţial. Cutiile poştale vor fi jefuite, iar voturile vor fi falsificate”, a scris Donald Trump pe Twitter. Postarea a fost marcată cu un buton numit „Aici, informaţii reale despre votul prin corespondenţă” care trimite cititorii spre o pagină care detaliază informaţiile false propagate de Trump.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS