21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecii, bulgarii, sârbii vor circula liberi în cele 3 țări

Grecii, bulgarii, sârbii vor circula liberi în cele 3 țări

Prim-miniștrii din România, Grecia, Bulgaria, Serbia au discutat ieri cum să deschidă granițele între ele.

Spre deosebire de celelalte state balcanice care au participat la acest format cvadrilateral, România nu este încă hotărâtă să deschidă granițele de la 1 iunie. În schimb, premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că țara sa va suspenda carantina pentru cetățenii care vin din Grecia și Serbia. Deci, cele trei state, Bulgaria, Serbia și Grecia, se deschid pentru turiștii din această regiune.

Premierii celor patru state, România, Bulgaria, Serbia și Grecia, au participat la o videoconferință în eventualitatea stabilirii unui plan comun de relaxare. Rezultă din cele spuse de premierul bulgar că nu s-a ajuns la un numitor comun și că, cel puțin pe moment, România face o opinie separată.


Potrivit surselor bulgare, călătoriile care se vor face între cele trei state balcanice, cărora probabil li se va alătura și România, vor avea loc pe baza declarațiilor pe proprie răspundere care să arate că cei care călătoresc nu au fost în carantină nu au simptome de coronavirus, că sunt familiarizați cu situația din țara în care călătoresc și își asumă pe deplin riscul călătoriei.

Premirul român, Ludovic Orban, le-a spus omologilor săi din Grecia, Serbia și Bulgaria că deocamdată legislația autohtonă privitoare la relaxare se află în Parlament, sugerând că abia după ce aceasta trece de legislativ discuțiile pot fi aprofundate.

Cele patru state care mizează pentru deplasarea liberă în Balcani, au împreună peste 27 de milioane de locuitori, ceea ce ar putea însemna complicații mai mari decât între statele baltice, care, în plus, au și o tradiție a cooperării. Numărul victimelor făcute de coronavirus este în Grecia de 165 de persoane, în Bulgaria 112, în Serbia 234 și în România 1.137.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS