20.9 C
Craiova
luni, 3 octombrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateIohannis: Din 15 mai suntem în stare de alertă

Iohannis: Din 15 mai suntem în stare de alertă

-

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu va mai prelungi starea de urgență care va expira la finalul zilei de 14 mai. „Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în starea de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică

Declaraţiile preşedintelui

Klaus Iohannis a anunţat că situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate. Câteva lucruri totuși se schimbă. Repet, epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili.

Indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează epidemia.

Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine.

După 15 mai putem în principiu să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm, deplasările să fie necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.

Relaxarea se face treptat

Ce se întâmplă mai departe: relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni.

Următorul calup de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie.

Se vor redeschide saloanele de coafură, frizerii, cabinetele stomatologice, muzeele.

Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun.

Mişcarea liberă nu se aplică în localităţile în carantină

Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină.

Deplasările în esență vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta. Sporturile individuale vor fi permise, dar cu restricția de a întâlni mai mult de trei persoane.

Sportivii de performanță vor putea în condiții foarte speciale să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Bazele sportive nu se deschid pentru amatori.

Autonomia Ţinutului Secuiesc

Nu pot să nu menționez o temă pe care am adus-o în discuție săptămâna trecută: autonomia teritoriului denumit Ținutul Secuiesc. Am făcut atunci niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles.

Nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară, le respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici.

Problema pe care o am e cu politicienii, în special cei din PSD, care au încercat să promoveze legislație care să promoveze autonomia Ținutului Secuiesc.

Au încerc at să se scoată și au picat legislația în Senat, dar vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară.

În Senat a trecut tacit o altă inițiativă a UDMR, un Cod administrativ în varianta UDMR.

Acest cod administrativ prevede de exemplu obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.

PSD nu poate să spună că nu a știu, a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD e evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, așa ceva e pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Reţinuţi pentru braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi...

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, sub...

ȘTIRI GdS