12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateActivitatea Laboratorului de genetică de la Târgu Jiu, încetinită de birocrație

Activitatea Laboratorului de genetică de la Târgu Jiu, încetinită de birocrație

Birocrația ține pe loc capacitatea de testare a Laboratorului de genetică moleculară de la Târgu Jiu. Astfel, este nevoie de un ordin pentru introducerea în sistemul national de testare a Laboratorului de genetică moleculară de la Târgu Jiu.

Ministrul Sănătății trebuie să emită ordinul respectiv pentru ca activitatea Laboratorului de genetică de la Târgu Jiu să nu mai fie supervizată de specialiștii de la Craiova și să se consume timp și kituri de testare. Angajații Laboratorului de genetică moleculară de la Târgu Jiu trebuie să trimită în continuare probele pentru confirmare la un laborator inclus în sistemul național de testare. Cel mai apropiat este cel de la Craiova.

Laboratorul de genetică moleculară de la Târgu Jiu a fost inaugurat recent și nu este încă parte a sistemului naţional de testare. Echipamentele de la Târgu Jiu au fost achiziționate în urma unor donații. Personalul Laboratorului a fost perfecționat la Craiova și deja este capabil să testeze singur, în urma stagiilor de pregătire de care a beneficiat. Există însă o problemă de birocrație care, deocamdată, nu poate fi rezolvată.

„Pe 22 aprilie am făcut solicitare”

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a declarat că Laboratorul de genetică moleculară de la Târgu Jiu trebuie să fie introdus în sistemul naţional de testare. De la nivel local au fost făcute toate demersurile în acest sens, însă lucrurile par să fie blocate în acest moment. Rujan a precizat că aproape în fiecare zi se interesează la Ministerul Sănătății de situația laboratorului de la Târgu Jiu. Primul demers în acest sens a fost făcut încă din 22 aprilie. De atunci și până în prezent nu a fost primit vreun răspuns cu privire la data de la care Laboratorul de genetică moleculară de la Târgu Jiu ar putea fi inclus în sistemul national de testare.

„Primele demersuri le-am făcut în data de 22 aprilie și de atunci așteptăm. La Laboratorul din Târgu Jiu se fac teste, dar trebuie confirmate de un laborator care este deja în sistemul naţional de testare pentru coronavirus. Situația este îngreunată. Două comisii din Ministerul Sănătății trebuie să se întrunească și apoi trebuie emis un ordin de ministru pentru a introduce și laboratorul de la Târgu Jiu în sistemul naţional de testare. Și nu este numai situația de la Târgu Jiu. Mai sunt încă 20 de laboratoare în țară care așteaptă aceste avize și ordinul de includere în sistemul național”, a declarat Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj.

Se vorbea la un moment dat de creșterea capacității de testare în România, însă se pare că birocrația este mult mai tare. Laboratorul de la Târgu Jiu a costat 200.000 de euro, bani strânși din donații. Clădirea a fost construită în timp record de Spitalul Județean Târgu Jiu cu 200.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS