15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVIDEO Klaus Iohannis, declarație de presă: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună

VIDEO Klaus Iohannis, declarație de presă: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

Klaus Iohannis a anunțat și „o vestă bună”: încep să vină materialele de protecție. Astfel în această săptămână România va primi 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forțele de ordine și aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație.

La acestea se adaugă 500.000 de combinezoane de protecție.

Declarațiile vin după o nouă ședință pentru evaluarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 care a avut loc de la ora 12.O ședință de bilanț intermediar, la care a participat premier și mai mulți miniștri

”Am dorit să tragem primele concluzii, cum s-au aplicat măsurile decise, am evaluat impactul și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni. O primă concluzie – în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane infectate nu a fost așa mare, cum avem în Italia, SpaniaAcest lucru vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Nu este momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm indicațiile autorităților, a declarat președintele.

Rectificarea bugetară 

Prin această epidemie avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, pentru șomaj. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă e clar că această complicație nu se rezolvă de la sine. Guvernul va trebui să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare cu câteva schimbări, ci va fi nevoie să se reevalueze veniturile în scădere dar și cheltuielile pe întregul an. Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public. Au fost firme private care s-au implicat în aducerea de materiale medicale. Dragi români, repet, respectați măsurile dispuse de autorități, respectați izolarea, nu ieșiți din casă decât dacă aveți o problemă de rezolvat, evitați orice contact fizic cu oricine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS