-4.9 C
Craiova
joi, 9 februarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCOTAR: Respingeți modificarea Legii RCA!

COTAR: Respingeți modificarea Legii RCA!

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) trag un semnal de alarmă şi cere respingerea modificării Legii RCA.

„Îi rugăm pe Președintele Camerei Deputaților și pe Deputații din Parlamentul României să respingă propunerea legislativă de modificare a legii RCA scrisă de firmele de asigurări!”, se arată în comunicatul COTAR

În timp ce toată lumea este îngrijorată de pandemia care a cuprins întreaga lume, un virus legislativ se strecoară încet și sigur în Parlamentul României: legea co-plății despăgubirii RCA, scrisă de firmele de asigurări din România și susținută de deputatul Marius Bota! O propunere legislativă care va afecta întreaga societate românească, dacă nu va fi respinsă de Camera Deputaților.

Păgubiții să-și plătească din propriul buzunar o parte din plata despăgubirilor

Modificările la Legea RCA avantajează direct interesele financiare ale firmelor de asigurări obligând păgubiții să-și plătească din propriul buzunar o parte din plata despăgubirilor, atunci când sunt implicați într-un accident de circulație, chiar dacă nu au nicio culpă în producerea accidentului. S-a discutat mult în cadrul Comisiilor de specialitate din Senatul României pe tema acestui proiect de lege cotroversat, care ar obliga persoanele fizice și juridice păgubite să suporte o co-plată pentru reparații sau pentru închirierea unui vehicul de schimb, întrucât asiguratorii RCA vor avea dreptul să plătească doar parțial despagubirea datorată.

Avantajate firmele de asigurări

Inițial, la dezbaterea de la Senat au participat doar firmele de asigurări, însoțite de deputatul Bota Marius, care, împreună cu o firma de lobby a asiguratorilor și cu reprezentanți ai pieței de asigurări au încercat să inducă în eroare Comisia de Buget Finante din Senat. Din fericire, acțiunea de lobby a fost blocată de Viorel Arcas, președintele Comisiei, care a remarcat graba și insistența inițiatorului proiectului de modificare legislativă, Marius Bota, sesizând că ascunde interese financiare obscure ale multinaționalelor din asigurări, care doresc ca acest proiect să fie adoptat pe repede-înainte, fără analiză și dezbatere aprofundată. Atât președintele Comisiei Economice, Daniel Zamfir, cât și președintele Comisiei de Buget Finanțe, Viorel Arcas, au transmis ferm același mesaj: Legea lui Bota primește RESPINGERE!

A fost solicitată și poziția Autorității de Supraveghere Financiară, unde Vicepreședintele Cristian Roșu a transmis în clar faptul că nici instituția pe care o conduce nu susține acel proiect legislativ, având în vedere problemele juridice ridicate de dispozițiile acestuia. Proiectul de lege încalcă dreptul de proprietate al deținătorilor de autovehicule din România – dispozițiile legale imperative privind acoperirea integrală a prejudiciului de către asiguratorul RCA, precum și Legea Concureței și Constituția României. Acest proiect  a ajuns, prin procedură, pentru analiză, dezbatere și vot, în Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS